Tobé lägger ord i munnen på folket

Replik från MP om migrationen till EU

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Moderaterna, som många har förknippat med ansvarstagande och anständighet, vill tillsammans med sina nya vapendragare SD och KD göra Sverige sämst i klassen på solidaritet, skriver Alice Bah Kuhnke.
Moderaterna, som många har förknippat med ansvarstagande och anständighet, vill tillsammans med sina nya vapendragare SD och KD göra Sverige sämst i klassen på solidaritet, skriver Alice Bah Kuhnke.

REPLIK. Moderaterna och Tomas Tobé lägger ord i munnen på det svenska folket.

Med populistiska haranger och grova förenklingar fortsätter Moderaterna att vilseleda den migrationspolitiska debatten. Men det är inget nytt. Moderaterna, som många har förknippat med ansvarstagande och anständighet, vill tillsammans med sina nya vapendragare SD och KD göra Sverige sämst i klassen på solidaritet.

Häromdagen publicerades en opinionsundersökning av Novus, gjord på uppdrag av Svenska Röda Korset, Rädda Barnen och Svenska kyrkan, etablerade organisationer som har förtjänat hundratusentals svenskars förtroende och vars arbete har betydligt mer trovärdighet än Tomas Tobés hemmasnickrade skolenkät.

Organisationernas undersökning pekar tydligt på att en majoritet av svenskarna fortsatt står bakom en medmänsklig migrationspolitik. Nära 60 procent vill att särskilt utsatta personer ska ha möjlighet att stanna i Sverige. Lika många menar att barn och föräldrar som splittrats ska få möjlighet att återförenas i Sverige.

Med sin alarmistiska världsbild tar Tomas Tobé till desperata åtgärder och en förgrovad retorik som splittrar familjer och gör livet till ett rent helvete för redan utsatta människor.

Förra veckan meddelade EU-kommissionens tyska ordförande Ursula von der Leyen att EU ska ha ett ”mänskligt och humanitärt förhållningssätt” i migrationspolitiken. Att Moderaterna hellre krokar arm med högerextrema Fidesz än sina tyska partikollegor är djupt oroande.

EU behöver inte och kan inte sätta en viss siffra på hur många som kommer tvingas fly.

Ett volymmål skulle gå emot varje människas rätt att få sina asylskäl prövade på ett rättssäkert sätt. Vad EU däremot behöver är att medlemsländerna solidariskt delar på ansvaret för människor på flykt. Bara så kan vi få en långsiktigt hållbar och human migrationspolitik på plats.

Tomas Tobé, vi gröna kommer alltid stå upp för en human och medmänsklig migrationspolitik. Oavsett om det är runt statsministerns bord, i Sveriges riksdag eller i EU-parlamentet.


Alice Bah Kuhnke, EU-parlamentariker för Miljöpartiet de gröna och vice ordförande för gröna gruppen


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

LÄS VIDARE