ÅSIKT

Du straffar en hel befolkning, Karapet

Slutreplik från Salar Rashid om utanförskapsområden

Salar Rashid svarar Arin Karapet.
DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

SLUTREPLIK. Arin Karapet (M) och Moderaterna har sedan länge tappat fotfäste och trovärdighet gällande förortens samhällsproblem. Segregationen och utanförskapet växte som mest under era åtta år vid regeringsmakten. Vi socialdemokrater försöker vända denna utveckling. 

Sysselsättningen i landet har ökat med 120 000 och fler människor kommer i arbete.

Arbetslösheten är lägre i dag än under Alliansens tid.  I Stockholm har över 1 500 personer lämnat försörjningsstöd genom stockholmsjobb-modellen och bara i Skärholmen har ungdomsarbetslösheten sjunkit från ungefär 9 procent till 5 procent. 

Under Alliansens tid handlade arbetsmarknadspolitiken mer om att straffa ut människor i arbete – i stället för att rusta dem för att kunna ta arbeten som finns.

Detta är också förklaringen till Moderaternas allt mer populistiska och extrema hållning mot dessa områden,  eftersom den egna politiken misslyckats med att lösa problemen.  

Arins debattinlägg i Expressen, maj 2016, är om något ett prov på detta. Absurda förslag som införandet av utegångsförbud och häktningsorder på alla unga som vistas ute efter kl. 21.00. Inte olikt den politik som Sverigedemokraterna driver. 

Tänk dig själv som 17-åring bli gripen och häktad för att man är ute sent en kväll. Vad hände med att stå upp för ”individens frihet och okränkbarhet”– för alla de unga individer som sköter sig?

Regeringen har gått ut med bra förslag: både vad gäller fler poliser, ökad polisnärvaro och lagförändringar för att komma åt den organiserade brottsligheten.

Nej, Arin Karapet – er politik kriminaliserar och straffar en hel befolkning snarare än att stå upp för tryggheten och de människor som sköter sig!


Salar Rashid, ledamot i Stockholms kommunfullmäktige  (S)


Häng med i debatten – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.