Skolan missar chans att hindra övergrepp

Slutreplik från RFSU:s Hans Linde om sexualundervisning

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Debatten kring #metoo behöver nu omvandlas till handling i skolor där man kan arbeta för ökad jämställdhet och motverka sexuella övergrepp redan innan de skett, skriver RFSU:s Hans Linde.
Foto: JAKOB EDHOLM
Debatten kring #metoo behöver nu omvandlas till handling i skolor där man kan arbeta för ökad jämställdhet och motverka sexuella övergrepp redan innan de skett, skriver RFSU:s Hans Linde.

DEBATT

SLUTREPLIK. #Metoo har synliggjort hur sexuella övergrepp och trakasserier är en del av vardagen för kvinnor och flickor. De många vittnesmålen bär med sig krav och förväntningar på förändring. Debatten, som nu förs på alla nivåer i samhället, behöver omsättas i handling. Därför skrev RFSU i Aftonbladet om behovet av en bra och likvärdig sexualundervisning.

Grunden för RFSU:s arbete är friheten att vara, välja och njuta. I vårt idéprogram skriver vi “Den enes njutning får aldrig gå ut över en annan persons rätt att välja och njuta”. Vår sexualupplysning bygger därför på att sex och relationer ska vara ömsesidiga.
Det är utgångspunkten när vi möter elever i skolan eller på fritidsgårdar, hvb-boenden och språkintroduktionsklasser. Genom vårt projekt ”Vill du?” ger vi skolpersonal verktyg att prata om normer och gränser för att förebygga kränkningar och övergrepp. Eftersom den överväldigande majoriteten av sexuella övergrepp begås av män ser vi det som centralt att möta män och killar och prata om normer, jämställdhet och maskulinitet. Vi gör det, bland annat på häkten och musikfestivaler. Det är ett faktum att vårt bidrag till det förebyggande arbete gör skillnad.

Därför är vi förvånade över att bland annat Kvinnolobbyn och Unizon lägger fokus på att kritisera RFSU och anklagar oss för att ”osynliggöra sexuella övergrepp mot kvinnor och flickor”. Det är inte bara felaktigt, det är ohederligt och det för knappast arbetet mot sexuella övergrepp framåt.

Vill vi på riktigt stoppa sexuella övergrepp behövs många olika aktörer och många olika insatser. Vi behöver politiker som tar ansvar, en polis som prioriterar sexuella övergrepp, aktivister som skapar opinion, kvinno- och tjejjourer och sexualupplysare som RFSU.

Ungdomar efterlyser i dag mer samtal om normer, jämställdhet och relationer. Forskningen visar att en bra sexualundervisning minskar sexuellt våld. Trots det får många elever fortfarande en bristfällig sexualundervisning. Här missar skolan chansen att främja jämställdhet och motverka sexuella övergrepp redan innan de har skett. Därför kommer RFSU fortsätta att arbeta för att varje elev ska garanteras en bra sexualundervisning.


Hans Linde, förbundsordförande RFSU


Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook

Publicerad:

LÄS VIDARE