S, vik er inte för C och L:s nyliberala politik

V: Deras politik gör vårt samhälle fattigare, skörare och otryggare

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Det vore en skymf mot vanligt folk om Socialdemokraterna viker sig för C och L:s världsfrånvända nyliberalism. Om deras politik genomförs kommer återigen de gamla, sjuka, sköra och välfärdsarbetarna få betala priset, skriver debattörerna.
Det vore en skymf mot vanligt folk om Socialdemokraterna viker sig för C och L:s världsfrånvända nyliberalism. Om deras politik genomförs kommer återigen de gamla, sjuka, sköra och välfärdsarbetarna få betala priset, skriver debattörerna.

DEBATT. Under corona har bristerna i välfärden blivit tydlig. Alla partier säger sig nu vilja satsa mer för att komma tillrätta med åtminstone en del av problemen. Men det är inte högerns skattesänkningar som är lösningen på välfärdens underfinansiering.

Vi har alla sett hur bristen på vårdpersonal och intensivvårdsplatser påverkar ett samhälle som drabbas av en pandemi. Coronakrisen har avslöjat hur sårbar vår välfärd är.

Vi hade klarat krisen bättre om välfärden varit starkare. Men år av privatiseringar har gjort att den krackelerat. Vinsterna har gått till ägarna och inte till verksamheten och de anställda.

Under Corona har äldreomsorgens skörhet blivit synlig med visstidsanställningar, bristande kontinuitet, fortbildning, och utbildad personal. Det har lett till stress och minutjakt, vilket starkt bidragit till att smittan tagit sig in till de gamla i hemtjänsten och på äldreboendena.

Centern och Liberalerna arbetar just nu febrilt med att få sänka skatterna i förhandlingarna som pågår med Socialdemokraterna om nästa års budget. På det vill C och L slå sönder anställningstryggheten. Vilka insikter de partierna har gjort under Coronakrisen är svåra att förstå, men de verkar inte insett att välfärdens brister beror på decennier av underfinansiering.

Hur kan någon tro att en underfinansierad verksamhet med ständiga brister helt plötsligt bara ska fungera? Det kanske ska ske nåt underverk på samma sätt som skattesänkningar ska finansiera välfärden?  Och hur ska en sönderslagen anställningstrygghet för vårdpersonalen ge bättre vård till patienterna?

Det vore en skymf mot vanligt folk om Socialdemokraterna viker sig för C och L:s världsfrånvända nyliberalism. Om deras politik genomförs så kommer återigen de gamla, sjuka, sköra och välfärdsarbetarna, framförallt kvinnor, få betala priset. Det som gynnas blir de rika männen i Danderyd och Djursholm.

Men det som i stället behöver göras är att finansiera välfärden utifrån de behov som finns. Vi måste få ett slut på de ständiga nedskärningarna.

Vi i Vänsterpartiet vill genomföra en översyn av skattesystemet efter Corona. Det behövs införas nya skatter för att finansiera välfärden. Vi arbetar just nu med nya skatteförslag för att få ett slut på nedskärningspolitiken och som i stället ska finansiera behoven som finns. Det är de allra rikaste som ska få betala med högre skatt på sina inkomster och sitt kapital.

Vi kommer att ta fram nya konkreta förslag som träffar rätt och där det behövs. Centerns och Liberalernas skattepolitik kan inte få styra för då kommer vi som samhälle bli fattigare, skörare och otryggare. Personalen i välfärden får bära ett allt tyngre last.

Vi förstår att det kommer muttras i villorna i Djursholm och Danderyd. Men även de allra rikaste måste räkna med att bidra till att göra samhället starkare i det post-corona samhälle som vi nu går in i.


Ulla Andersson, ekonomiskpolitisk talesperson (V)
Tony Haddou, skattepolitisk talesperson (V)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

LÄS VIDARE