Brunblå strategi att förhandla med V

Slutreplik från Rossana Dinamarca om Vänsterpartiets politik till Hanna Gedin

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Problemet är att vänsterpartiet körde av vägen när man släppte fram Stefan Löfven utan att få någonting för det. Och nu försöker V att kravla sig upp ur det dike man satt sig i genom att ta M och KD:s “hjälpande” hand, skriver Rossana Dinamarca.

TT

SLUTREPLIK. I fredags skrev jag att det är fel väg för Vänsterpartiet att göra överenskommelser med M och KD, där uppgifter gör gällande att KD i praktiken agerat förhandlingsombud åt SD. I debatten efter min artikel har flera kommit med rena villfarelser och snedtolkningar av min ståndpunkt.

Naturligtvis menar jag inte att V ska sluta lägga egna förslag i Riksdagen. Tvärtom menar jag att V bör föra en mer offensiv oppositionspolitik, både i och utanför parlamentet. Det har jag alltid sagt.

Problemet är att vänsterpartiet körde av vägen när man släppte fram Stefan Löfven utan att få någonting för det. Och nu försöker V att kravla sig upp ur det dike man satt sig i genom att ta M och KD:s “hjälpande” hand. En behöver dock inte ha statsvetarexamen för att inse att M och KD inte förhandlar med V av välvilja eller för att de plötsligt börjat föra en vänsterpolitik.

Tvärtom ingår det i en illa dold strategi från de brunblåa om att etablera deras konservativa block tillsammans med SD som regeringsdugligt.

”Nej, de gör upp med V för att “reta” regeringen, säger någon. Det visar tyvärr på en aningslöshet, menar jag.

Behöver inte kommuner och regioner pengarna då? Jo, självklart! Men kommunerna kommer behöva väldigt mycket mer om vi bidragit till att formera ett brunblått regeringsalternativ 2022.

Hanna Gedin menar att det är oklokt av mig att koppla samman partiet med SD. Det är dock inte jag som gör det. Det är dessvärre partiet, även om det är indirekt, som gör det.

I stället för att gå på defensiven mot mig bör Gedin och partiledningen känna oro över att vi i vårt eget parti – i försvar av överenskommelsen – hör att det inte är en ”jättegrej” att KD förhandlat med SD för att få med dem eller att det får vara nog med ”beröringsskräcken”.

Jag förstår längtan att skjuta till stöd till kommunerna, men den kortsiktiga vinsten riskerar kosta mer än den smakar. Låt oss vara långsiktiga. Låt den resterande mandatperioden, i stället för att göra upp med borgare, handla om hur vi ska bygga ett socialistiskt samhälle fritt från rasism, såväl i samhället i stort som i parlamentet.

Gör aldrig upp med SD, inte ens via ombud.


Rossana Dinamarca, f.d riksdagsledamot för Vänsterpartiet 


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Artikeln är en slutreplik. Läs hela debatten här

LÄS OCKSÅ

DEBATT Nej, vårt parti ska inte tvätta rent SD

LÄS OCKSÅ

REPLIK Nu är det vi som sätter dagordningen – inte SD

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publisert: