Ställ krav på kunskap i svenska från dag ett
Slutreplik från SD i Uppsala om personal i äldreomsorgen
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Uppdaterad 2020-05-25 | Publicerad 2020-05-21
SLUTREPLIK. Caroline Hoffstedt (S) svarar på SD:s debattartikel om att äldreomsorgen inte är en integrationsåtgärd. Goda kunskaper i svenska språket ska vara ett krav redan vid anställning menar vi – S tycker det är rimligt att anställa personer med för låga språkkunskaper.
Det är ansvarslöst och priset får de äldre betala.
Caroline påstår sig hålla med SD om att språkkunskaper hos anställda är viktigt. Hade det stämt hade inte personer med för låga språkkunskaper anställts. Socialdemokraterna i Uppsala är tydliga – de vill inte ha språkkrav. Deras kollega Tuva Lund (S), ordförande i vård och-omsorgsnämnden i Botkyrka, har däremot infört språkkrav: ”Det handlar om att äldre ska få en trygg och bra omsorg /…/ Man har inte lagt tillräckligt stort fokus på språket vid rekrytering.”
Det vore önskvärt om Caroline lärde sig av sina kollegor i Botkyrka och av SD.
Är det då någon skillnad mellan Botkyrka och Uppsala i frågan om språkkrav? De privata vårdgivarna i Uppsala anger språkkrav i sina platsannonser. Det borde Uppsala kommun också göra, i stället lämnas ansvaret för språkbedömning över till varje enskild chef. Det är ansvarslöst.
Caroline påstår att SD menar att problemet är att nyanlända arbetar inom äldreomsorgen. Vi har talat om språkförbistring. Att insinuera annat bidrar bara till ett oseriöst debattklimat. Vi är medvetna om att det finns många från andra länder som arbetar inom vård och omsorg, men det betyder inte att man inte kan ställa krav på de som anställs.
Caroline påstår även att SD vill försämra SFI, det stämmer inte. Vi föreslår en effektivisering. Om färre anländer till Sverige leder det till lägre kostnader – inte försämrad utbildning.
Tvärtom vill vi ha obligatorisk SFI där samhällsorientering inkluderas. Kunskap om kultur, värderingar, rättigheter och skyldigheter viktigt vid arbete med äldre generationer.
Det är snarare upp till Socialdemokraterna för självrannsakan. Mittenstyret har misslyckats med språkutbildning och kompetensförsörjning inom äldreomsorgen. Att personer med för låga språkkunskaper anställs vittnar om det. Priset av språkförbistringen får de äldre betala i form av försämrat bemötande och vård. Region Stockholm vittnar även om smittspridning av Corona på äldreboenden till följd av språkförbistring.
Språkkunskaper från dag ett borde vara självklart. Uppenbarligen håller inte Mittenstyret med. Enligt dem är det helt okej att anställa personer med undermåliga kunskaper och det beklagar vi. Uppsalas äldre förtjänar bättre.
Linnea Bjuhr, gruppledare SD Uppsala
Anders Sehlin, ledamot SD i äldrenämnden