Debatt

Vansinniga skatter löser inga problem

SD: Dyrare plastpåsar och kläder är flum och slöseri

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Återigen ser vi hur dålig regeringens verktygslåda är för att hantera verkligheten. Alla världens bekymmer löses inte genom skattehöjningar, skriver Oscar Sjöstedt och Eric Westroth, SD.
Återigen ser vi hur dålig regeringens verktygslåda är för att hantera verkligheten. Alla världens bekymmer löses inte genom skattehöjningar, skriver Oscar Sjöstedt och Eric Westroth, SD.

DEBATT

DEBATT. När en av de värsta kriserna i mannaminne klingar av återgår regeringen snabbt till sin favoritsysselsättning – höja skatterna för svenska folket.

Det finns inga gränser när det kommer till att hitta nya kreativa sätt att krama ur de sista kronorna ur svenska skattebetalare.

Redan innan corona krävdes enorma summor för att finansiera regeringens vansinniga projekt. 350 miljoner för att subventionera elcyklar? Inga problem. Betala miljoner av Somalias statsskuld? Inga problem. När det kommer till att spendera medborgarnas skattepengar har regeringen ingen skam i kroppen och värre lär det bli.  

För att kunna fortsätta finansiera verklighetsfrånvända fantasier behövs pengar – mycket pengar. Problemet är att medborgarnas pengar inte längre räcker till. Världens högst beskattade befolkning betalar inte tillräckligt.

För att råda bot på detta gör regeringen som alltid – höjer skatten eller, än värre, uppfinner nya skatter. Pengar måste kramas ur medborgarna.

Senast hade vi införandet av plastpåseskatten – på förhand utdömd ut som både ineffektiv och onödig – och nu går regeringen raskt vidare med nästa omgång av skattehöjningar, skatt på kläder och skatt på engångsprodukter.

Tondövheten och timingen är sällsynt usel. Engångsprodukter har under corona blivit ett viktigt verktyg för många företag att kunna fortsätta sin verksamhet. Framförallt inom den hårt drabbade restaurangbranschen har take away varit ett sätt att rädda verksamheten och samtidigt värna medborgarnas säkerhet.

I stället för att uppmuntra dessa tilltag vill nu regeringen straffbeskatta produkterna.

En kopp medtaget kaffe från pressbyrån ska bli 5 kronor dyrare och restauranger tvingas höja priserna på take-away. Resultatet är uppenbart, hårt drabbade företag drabbas än hårdare. Att lägga sten på börda när regeringens företagsstöd redan släpat efter är inget annat än vansinne.  

Den föreslagna klädskatten är inte mycket bättre. Visserligen kan delar av skatten betalas tillbaka i efterhand men det behöver företagen själva kräva tillbaka. Det ska alltså byggas upp mer byråkrati och administration i stället för att lägga tid på kärnverksamheten. I regeringens ursprungliga förslag beskattades allt, nyproducerat och second hand likväl som produkter gjorde på återvunna material.

Återigen ser vi hur dålig regeringens verktygslåda är för att hantera verkligheten. Alla världens bekymmer löses inte genom skattehöjningar men den informationen har inte gått fram till Socialdemokraterna och deras samarbetspartners i regeringen.

Definitionen av vansinne sägs ibland vara att upprepa samma idioti och hoppas på nya resultat. Så kan den socialdemokratiska regeringens arbete hittills sammanfattas.

En grundläggande idé där allt i grund och botten tillhör staten, skatter ständigt kan höjas och klagomål från väljarna avfärdas som osolidariska.

Vi behöver därför en ny regering. En regering som prioriterar kärnverksamheten. Finansiering av vård, skola och omsorg. En upprustning och modernisering av det svenska rättsväsendet. Pengar till ett starkt nationellt försvar. En regering som tar ansvar för skattepengarna.

En regering där varje förslösad krona räknas som en stöld från svenska folket. Flum och slöseri ska bort och bereda väg för ansvarstagande. 


Oscar Sjöstedt, ekonomisk-politisk talesperson (SD)
Eric Westroth, gruppledare i skatteutskottet (SD)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

ANNONS

Klimatförändringar drabbar barnen - Genom UNICEF kan du hjälpa till.

Extern länk från UNICEF

Klicka här

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Skattepolitik

LÄS VIDARE

DEBATT Regeringen, utlys klimatnödläge nu

ÄMNEN I ARTIKELN

Skattepolitik

Socialdemokraterna

Oscar Sjöstedt

Plastpåsar

Sverigedemokraterna

Klimat & miljö