S får gärna ta rygg på SD om tiggeriet

Sverigedemokrater i replik till S om tiggeri-frågan

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Vi sverigedemokrater tror inte på det socialdemokratiska tiggeriutspelet förrän det visas i handling. Är det något som historien visat, är det att Socialdemokraterna har satt i system att skicka ut testballonger av det här slaget, som alltför sällan backas upp av handling, skriver fem sverigedemokrater.
Vi sverigedemokrater tror inte på det socialdemokratiska tiggeriutspelet förrän det visas i handling. Är det något som historien visat, är det att Socialdemokraterna har satt i system att skicka ut testballonger av det här slaget, som alltför sällan backas upp av handling, skriver fem sverigedemokrater.

DEBATT. Fenomenet med hitrest tiggeri och dess många baksidor är på intet sätt något nytt, utan har existerat i ett decennium i Sverige. Det stämmer som socialdemokraterna Kristina Edlund m.fl. skriver att ett parallellsamhälle har vuxit fram i det hitresta tiggeriets kölvatten, men det är fullständigt orimligt att det har tagit tio år för ledande socialdemokratiska politiker att inse det.

Sverigedemokraterna har konsekvent i alla år försökt att motverka det hitresta tiggeriet till Sverige. Det gäller på nationell nivå med förslag i Sveriges riksdag och lokalt i de östgötska kommuner som de socialdemokratiska debattörerna i frågan verkar i.

Socialdemokraterna driver nationellt inte det förslag som de lokala företrädarna från Östergötland förespråkar. Däremot har Sverigedemokraterna motionerat i riksdagen om registreringskrav för EES-medborgare, så om Socialdemokraterna menar allvar i den här frågan bör man rimligen ställa sig bakom Sverigedemokraternas förslag.

Socialdemokraterna har under dessa år som tiggeriet förekommit i Sverige varit en del av problemet – inte en del av lösningen. Medan socialdemokratiska företrädare har varit upptagna med att brunsmeta tiggeriets kritiker i stället för att agera, har profitörerna på det hitresta och organiserade tiggeriets baksidor kunnat bli till vinnare.

Varför ska väljarna tro på att man nu uppriktigt sagt har ändrat sig snarare än att genomföra ett slags tom omvändning under galgen på grund av vart opinionsvindarna blåser?

Vi sverigedemokrater tror inte på det socialdemokratiska tiggeriutspelet förrän det visas i handling. Är det något som historien visat, är det att Socialdemokraterna har satt i system att skicka ut testballonger av det här slaget, som alltför sällan backas upp av handling alls. Skulle det mot vår starka förmodan visa sig att Socialdemokraterna på riktigt vill ta rygg på Sverigedemokraterna också i handling när det gäller frågan om hitrest tiggeri, så kommer vi givetvis att välkomna det.


Jonas Andersson, riksdagsledamot Östergötlands län (SD)
Chris Dahlqvist, gruppledare Linköpings kommunfullmäktige (SD)
Darko Mamkovic, gruppledare Norrköpings kommunfullmäktige (SD)
Jan Svensson, gruppledare Åtvidabergs kommunfullmäktige (SD)
Göran Hargestam, gruppledare Valdemarsviks kommunfullmäktige (SD)

Artikeln är en replik. Läs hela debatten här

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publisert:

LÄS VIDARE