Debatt

Strejka för klimatet inte rätt väg för oss

Replik från Elektrikerförbundet om Greta Thunbergs uppmaning till facken

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Vi tror inte att gå ut i strejk för klimatet är rätt väg, skriver Jonas Wallin och Petter Johansson från Elektrikerförbundet.
Vi tror inte att gå ut i strejk för klimatet är rätt väg, skriver Jonas Wallin och Petter Johansson från Elektrikerförbundet.

DEBATT

REPLIK. Vi har under de senaste åren sett på när klimattoppmöten, expertrapporter och demonstrationer varnat hur människans inverkan får polerna att smälta och marker att torka ut.

Det är dags att vi slutar stå vid sidan av, och börjar agera mot klimatförändringarna. Vi kan bättre.

Elbranschen står inför stora förändringar. Med ett skriande behov av mer klimatsmart el, en på sikt elektrifierad fordonsflotta och allt fler småskaliga elproducenter måste både anläggningar och elnät rustas.

Med en ökad efterfrågan på mer klimatsmart energiproduktion, som solceller och vindkraftverk, behövs det en rejäl anpassning av elnätet, anpassade regelverk och välutbildade yrkesarbetare för att installera anläggningarna. Elektrikernas medlemmar behövs för att klimatanpassa Sverige och vi är redo att ta vårt ansvar.

Vi har därför startat ett omfattande arbete för att se över hur vi som organisation arbetar med klimatfrågor. Vi ska ta ansvar för vårt eget avtryck, arbeta fram en intern miljöpolicy, och se över våra resor och kontor. Men också arbeta fram en ambitiös klimat- och miljöpolitisk plan, gärna tillsammans med våra motparter, att driva mot politikerna.

Vi tror däremot inte att gå ut i strejk för klimatet är rätt väg. Vi har uppfattningen att det råder enighet mellan oss och våra arbetsgivarorganisationer i dessa frågor och tror att en arbetsmarknadskonflikt för klimatet skulle bli kontraproduktiv.

Men vi ställer oss redo att på riktigt lyfta in klimatfrågorna i våra möten med medlemmar, politiker, internationella nätverk, i vårt eget arbete och våra myndighetskontakter.

Vi vill tacka debattörerna för att ni som blåslampa får oss att vilja bli bättre. Vi hoppas att fler fackförbund och arbetsgivarorganisationer är beredda att ta samma kliv.

Som ett första steg kommer vi delta på manifestationen den 27 september. Vi uppmanar samtliga som har möjlighet att också göra det.


Jonas Wallin, förbundsordförande, Elektrikerförbundet
Petter Johansson, ansvarig för energifrågor


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Artikeln är en replik. Läs hela debatten här

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Greta Thunbergs skolstrejk för klimatet

LÄS VIDARE

DEBATT Svenska fack – lyssna på Greta och strejka

ÄMNEN I ARTIKELN

Greta Thunbergs skolstrejk för klimatet

Klimatförändringar

Klimathotet

Strejk

Arbetsmarknad