Debatt

"Stötta folket från scenen, Roxette"

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Debattörerna: Låtsas inte som om allt är perfekt

Med anledning av pop-gruppen Roxettes kommande besök i Vitryssland där de kommer att uppträda på Minsk arena den 12 mars, vill vi framföra en uppmaning till Per Gessle och Marie Fredriksson.

Den 19 december demonstrerade drygt 50000 vitryssar mot det riggade presidentvalet i huvudstaden Minsk. Vi befann oss då på plats och bevittnade på nära håll hur fredliga demonstranter brutalt misshandlades av kravallpolis. Bilderna av den 17-åriga flickan som haltade därifrån med sitt blonda hår fullt av blod och den äldre mannen som efter batongslag mot huvudet föll till marken för att sedan motta sparkar från poliserna, har etsat sig fast i våra minnen. För det vitryska folket är det dock mycket mer än bara minnen, det är deras verklighet. Drygt 600 personer misshandlades och fängslades under valnatten. Efter en lång natt, instängda på hotell Minsk bredvid Självständighetstorget där vi iakttagit kravallpolisens brutalitet, tog vi oss chockade hem genom den tysta staden. Det var då vi lade märke till en affisch som gjorde reklam för Roxettes kommande konsert i Minsk.

President Lukasjenka har styrt Vitryssland med järnhand under sina 16 år i makten. Inga nya politiska organisationer eller partier registreras och de som engagerar sig i en ickeregistrerad organisation riskerar två års fängelsestraff. Studenter med åsikter som inte faller regimen i smaken, sparkas från universiteten. Oppositionella hotas regelbundet av underrättelsetjänsten KGB och sparkas från sina arbetsplatser. Journalister och författare fängslas för att de väljer att inte driva regimens propagandamaskineri. Artister och konstnärer råkar illa ut för att de enligt regimen har valt fel tema på sin nyskrivna låt eller provocerat dem med ett regimkritiskt konstverk. Alla är ständigt bevakade och avlyssnade, då regimen har full kontroll över informationsflödet.

En månad efter presidentvalet fortsätter regimen med sin bärsärkargång. Journalisters och MR-arbetares lägenheter genomsöks regelbundet, datorer beslagtas, telefonsamtal avlyssnas och sju presidentkandidater sitter fortfarande fängslade. De är alla skadade efter polisens misshandel, men får ingen vård. Bland dem finns presidentkandidaten Andrei Sannikov och hans fru, journalisten Irina Khalip. Deras treåriga son bor nu hos sina far- och morföräldrar. Myndigheterna hotar med att placera honom på barnhem. Han kommer troligtvis vara 18 år gammal när hans föräldrar får se världen utanför fängelsets murar igen.

Under vår resa träffade vi Pavel Arakelian, en jazzmusiker som bestämde sig för att skriva en regimkritisk artikel i oberoende media inför presidentvalet. I artikeln avslöjade han att han skulle spela på Självständighetstorget i Minsk under valnatten. Strax efter att artikeln publicerats fick Pavel ett telefonsamtal från en journalist, som meddelade honom att hans musik svartlistats och inte fick spelas på radio, TV eller officiella platser. Natten före valdagen fick han också ett samtal från dolt nummer, denna gång från en man som tillhörde underrättelsetjänsten KGB. ”Du ska vara tyst framöver, annars kommer vi att tysta dig,” sade mannen. Det blev ingen konsert för Pavel. Poeten och presidentkandidaten Njaklejev som inbjudit honom att uppträda på torget, blev istället misshandlad till medvetslöshet utanför sitt kontor.

De må vara tystade, men vi har friheten att tala för dem. Deras enda hopp är nu omvärldens reaktioner. Vi vill med detta brev be er; Per Gessle och Marie Fredriksson, att ställa upp för era fans i Vitryssland. Inte genom att spela på deras stora scener och låtsas som om allt är perfekt. Utan genom att samtidigt utnyttja er yttrandefrihet och visa ert stöd till folket. Gör det för alla de svartlistade vitryska musikerna, som aldrig kommer att få sätta sin fot på scenen i Minsk arena, för alla mammor, pappor, döttrar och söner som fått spendera julen och inräkningen av det nya året på ett kallt stengolv i ett av Vitrysslands överfyllda fängelser. Gör det för att ni har möjligheten som de inte har.

Vårt förslag är ett bildspel på scenen med foton på de fängslade presidentkandidaterna och de fängslade journalisterna. En liten symbolisk gest som skulle betyda mycket för det vitryska folket. Ni må vara ”bara artister”, men ni är också förebilder för många, särskilt bland era fans i Vitryssland. Vi ser fram emot att se er stå upp för de mänskliga rättigheterna i Minsk den 12 mars.

Isabel Sommerfeld, samordnare för Info Belarus
Hedwig Kastenholm, vice ordförande för Liberala Studenter

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt