SVT-film förfalskar historien om folkmordet i Sudan

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Maj Wechselmann: Lundin Petroleum kan bindas till folkmordet

I Bengt Nilssons film ”Världens nyaste land – Södra Sudan”, som nu visas i SVT, finns det en bild som för länge sedan borde ha lämnats in till Magnus Elving, åklagare för internationella brott.

Bilden binder mer än något annat oljebolaget Lundin Petroleum till folkmordet i Sudan. Den föreställer en kulsprutebestyckad helikopter tillhörande Norra Sudans armé, uppställd på Lundins oljebas i södra Sudan. Med dessa helikoptrar ”rensade”  armén under presidenten Omar Al Bashir områdena kring Lundins oljebas så att bolaget kunde exploatera oljan utan störningar utifrån.

140 000 boskapsskötare i området fördrevs, 12 000 dog av umbäranden under flykten. Man räknar med att Sudans ”oljekrig” har kostat minst 2,5 miljoner människor livet. Antalet civila dödsoffer är det största efter andra världskriget.

När Bengt Nilsson visade mig bilden av den kulsprutebestyckade helikoptern förre året ansåg han själv att den var det absolut viktigaste bevismaterialet som åklagaren kunde få för att fälla Lundin Petroleum för medverkan till folkmord. Men Nilsson har inte på tio år lämnat in detta bevismaterial. I sin film har Nilsson däremot använt ett fräckt trolleritrick. Han förklarar i filmen att helikoptern tillhör ”en milis”, samtidigt ger han ”miliser” och fraktioner inom den sydsudanesiska gerillan skulden för mordet på miljoner civila. Enligt Nilsson är det olika stammar och deras fraktioner som har belägrat och svultit ut varandras civilbefolkningar. Men alla vet att gerillan aldrig har haft råd med den sortens helikoptrar, enbart armén äger sådana.

Jag blir alldeles bestört över Nilssons historieförfalskning. Det finns en rad omfattande FN- rapporter, som utmålar inbördeskriget i Södra Sudan som en slakt av civilbefolkningen i söder, genomfört av Omar Al Bashirs armé och hans miliser, muhajedin och muraheleen.

I Bengt Nilssons film nämns Omar Al Bashir inte med ett enda ord, fast samma president efterlysts för folkmord av domstolen för internationella brott i Haag.

Den internationella opinionen om mördandet i Sudan är samstämmig: FN-rapporterna stöds av Human Right Watch och Amnesty International. Dessutom finns det 50 oberoende organisationer i Europa som i en gemensam rapport om inbördeskriget, Unpaid Debt, ger oljebolagen en stor del av skulden till dödandet.

48 oberoende människorättsorgan i USA har kommit fram till samma sak i organisationen Investors Against Genocide – de ger också oljebolagen skulden.

Omar Al Bashir bedrev också en omfattande slavhandel med svarta människor från södra Sudan som såldes till norra Sudan. Det ledde till en av de största kampanjerna i USA, med den dåvarande aktivisten Barack Obama i spetsen. Investors Against Genocide har fått igenom en ny lag som stoppar investeringar som stödjer den brutala regimen i Sudan. Lagen har på mindre än ett år fått statliga pensionsfonder att ta ut åtta miljarder dollar från bolag som investerar i Sudan, främst oljebolag.

År 2001 betalades Bengt Nilssons resa delvis av Lundin Petroleum, ändå fick han möjlighet att framföra sina synpunkter i SVT:s Agenda. Detta kritiserades efteråt starkt av Amnesty International. Att fortfarande 2011, när så många motbjudande fakta ligger på bordet, ge utrymme för Bengt Nilssons förfalskade bild av inbördeskriget i Södra Sudan utan någon motbild måste betecknas som ett lågvattenmärke för SVT.

Maj Wechselmann

Publicerad: