Debatt

Rektorer bidra inte till rasismen!

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Jag skriver av en mycket angelägen anledning till dig som är rektor.

SSU oroas över att de nationalistiska och främlingsfientliga partierna växer i Europa, men även här i Sverige. I skolvalet fick sverigedemokraterna rekordhöga 3,8 procent. Demokratin är därmed utmanad och idén om alla människors lika värde ifrågasatt.

Som jag ser det har du och dina 700 kollegor runt om i Sverige ett viktigt ansvar för att bemöta dessa idéer. SSU vill därför uppmana dig och Sveriges övriga rektorer till följande:

För det första: Våga ta avstånd! Sverigedemokraterna har skolan som främsta arena för att sprida sitt budskap.

En del av er tillåter och bjuder till och med in rasistiska partier till debatter och liknande i skolan. Därmed bidrar ni också till att fördomar sprids och till att legitimera sverigedemokraterna.

Ni måste våga ta avstånd och inte släppa in antidemokratiska krafter i skolan.

För det andra: Informera eleverna!

Vår erfarenhet från skolan är att det i dag ofta bedrivs en gedigen utbildning om nazismen och judeutrotningen.

Men tyvärr saknas ofta en dagsaktuell anknytning i undervisningen.

Handen på hjärtat, så saknar de flesta av er kunskap om vilka politiska partier och grupperingar som är störst och mest dominerande. Ni måste se till att eleverna informeras om det som gäller i dag!

För det tredje: Gör allt för att få eleverna att rösta!

Det var utan tvekan det låga valdeltagandet i skolvalet som gjorde att sverigedemokraterna gick kraftigt framåt. Ni som rektorer har del i skulden till detta. Många skolor brydde sig inte om skolvalet nämnvärt.

Samma sak får inte tillåtas att upprepa sig inför höstens riksdagsval den 15 september. Se till att storsatsa på demokrati och valet under hösten.

Gör höstens val också till ett ställningstagande mot rasismen.

Avslutningsvis: SSU tar också vårt ansvar för att bekämpa de främlingsfientliga krafterna. I går startade vi en kampanj över hela landet. 300000 gymnasieelever får nu ett informationsmaterial för att själva kunna delta i debatten. SSU öppnar även en särskild hemsida på internet: www.ssu.se, där vi krossar fördomar och lögner om invandrare med kunskap och argument.

Mikael Damberg (Förbundsordförande SSU)

Publisert: