Debatt

Grönt MP-prat utan resultat

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Miljöpartiets gröna färg falnar bort och den röda framträder allt mer, enligt Maud Olofsson.
Miljöpartiets gröna färg falnar bort och den röda framträder allt mer, enligt Maud Olofsson.

DEBATT

C-ledaren Maud Olofsson svarar på MP-språkrören Erikssons och Wetterstrands kritik att Centern är slut som grönt parti:

Peter Eriksson och Maria Wetterstrand skriver i Aftonbladet om likheterna mellan Miljöpartiet och Centerpartiet. Det är sant som de skriver att vi delar det starka miljöengagemanget och att våra partier i flera sakfrågor har liknande ståndpunkter. Och det är sant att Centerpartiet under år­tionden­ varit och är pådrivande för viktiga miljöreformer i Sverige.

Men språkrörens höga tonläge illustrerar också skillnaden mellan våra två gröna partier. Miljöpartiet är duktiga på grönt prat, men vem kan nämna några gröna resultat?

Miljöpartiets språkrör tycks bli både förvånade och förorättade av tanken på att någon kan vara för miljön, men emot deras egna förslag. Då anklagas vi för att ha tappat miljöprofilen.

I själva verket handlar det om att Centerpartiet som alliansens gröna röst har en modernare miljöpolitik. Vi vet att klimatutmaningen kräver snabbare teknikutveckling och internationellt samarbete. Inte teknikpessimism och nationell inskränkthet. Vi driver på för grön skatteväxling och gröna jobb, i stället för att försvåra för företagen och höja skatten på arbete. Vi vet att klimatet kräver framtidens gröna bilar, inte färre och gamla bilar.

Centerpartiet förbättrar miljön på riktigt. De senaste åren har vi satsat 370 miljoner kronor på biogas, 220 miljoner på solceller och 875 miljoner på andra generationens drivmedel. Miljöbudgeten har ökat från 15 till 20 miljarder kronor. Vi har gått från 23 000 miljöbilar till 300 000 tack vare miljöbilspremien. Trenden mot ökade klimatutsläpp från trafiken har äntligen brutits, järnvägsinvesteringarna har i realiteten fördubblats. Resultaten kan radas upp. Men det viktigaste är kanske att klimatutsläppen i dag minskar mer än under någon tidigare svensk regering.

Miljöpartiet försöker sig nu på en ny roll i att forma ett regeringsalternativ i höstens val med Ohly och Sahlin. Det går inte så bra. Grön skatteväxling tvingas man överge redan före valdagen. Nu står man för höjd skatt på allt, inklusive kilometerskatten och rut-tjänsterna som underlättar många barnfamiljers vardag. Man har bara åtgärder för en tiondel av klimatmålen. Och värre än så: bläcket hann knappt torka på den rödgröna motionen i riksdagen innan Peter Eriksson girade och ville skrota själva motorn för den förnybara energin – det gröna certifikatet. Vad som sker är att Miljöpartiets gröna färg nu sakta falnar bort, och den röda framträder allt mer.

Vi i Centerpartiet är stolta över de miljöresultat som uppnåtts i regeringsställning samtidigt som vi tagit Sverige stärkt genom den globala ekonomiska krisen. På den framgången tänker vi bygga vidare, för miljön, jobben och våra barns framtid.

Maud Olofsson
Centerpartiets partiledare

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt