SD:s bensinpopulism räddar inte glesbygden

Replik på Sverigedemokraterna om sänkt bensinskatt som krav för att samarbeta med Moderaterna

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

 Den som lägger sin röst på Sverigedemokraterna lägger sin röst på mer extremväder, torka, skyfall, översvämningar, värmeböljor, hunger och flyktingströmmar, skriver Isabella Lövin
Den som lägger sin röst på Sverigedemokraterna lägger sin röst på mer extremväder, torka, skyfall, översvämningar, värmeböljor, hunger och flyktingströmmar, skriver Isabella Lövin

På söndag avgörs det om Sverige fortsatt får en rödgrön regering med världens mest ambitiösa klimatpolitik, eller om vi får en högerregering som skär ner på klimatet och gör det billigare att släppa ut fossila bränslen.

Ulf Kristersson har sagt sig vara beredd att “kämpa in i kaklet” för att bli statsminister, och mycket talar för att det kommer krävas SD-stöd för att göra detta möjligt. I Aftonbladet avslöjar Jimmie Åkesson att ett av hans viktigaste krav för att stödja en M-regering är sänkt bensinskatt.

Åkesson vill också skrota reformen Bränslebytet, en kraftfull reform som gör att mer förnybart bränsle blandas in i tanken när du tankar bilen, och som kommer leda till stora utsläppsminskningar.

SD har redan många gånger med förtjusning konstaterat att moderater och kristdemokrater tagit till sig stora delar av deras migrationspolitik. Det är tydligt att SD:s utspel om bensinpriset är den konkreta fråga man kommer kräva i utbyte mot att göra Ulf Kristersson till statsminister. Det kanske kan låta som ett litet pris, men skulle vara ett slag i magen på alla som bryr sig om klimatfrågan.

Tillsammans med Alliansens gemensamma ”reformagenda för klimatet” som innebär ökade utsläpp på 2 miljoner ton årligen, skulle med SD:s bruna politik öka utsläppen med ytterligare minst 2,7 miljoner ton. Sammanlagt blir det en tioprocentig ökning av Sveriges utsläpp.

Förslaget påstås läggas fram för att rädda landsbygden, men frågan är hur mycket landsbygd som finns kvar att rädda om vi inte lyckas bromsa klimatutsläppen. Sverigedemokraterna vill låta Sverige fortsatt vara beroende av olja från Mellanöstern och Ryssland, och säger nej till svenskt förnybart bränsle och el som drivmedel i stället.

Vilka ”Sverigevänner”! Låt oss säga som det är. Den som lägger sin röst på Sverigedemokraterna lägger sin röst på mer extremväder, torka, skyfall, översvämningar, värmeböljor, hunger och flyktingströmmar.

Förslaget är än mer skrämmande eftersom flera partier i Alliansen varit inne på liknande resonemang. Moderaterna vill också sänka bensinskatten, med 800 miljoner per år i sin senaste budget. Centerpartiet gav ett liknande besked när Annie Lööf frågades ut i SVT.

Frågan är om Alliansen kommer kunna säga nej till Jimmie Åkessons erbjudande om regeringsmakten om priset är så ”billigt”? En sänkt bensinskatt som låser in Sverige oljeberoende, krossar utsläppsmålen - men ger Alliansen en åtråvärd plats i regeringen? Den frågan måste svenska folket få svar på innan den 9 september.

Det handlar inte längre om ett val vilket som helst. Det handlar om Sveriges förmåga att visa vägen till ett fossilfritt, modernare och bättre Sverige 2.0, när världen behöver klimatledarskap. Eller om en blåbrun röra ska ta makten – på klimatets bekostnad.

Alla väljare som bryr sig om klimatet och vår gemensamma framtid bör rösta grönt på söndag. En röst på något av de borgerliga partierna riskerar att bli en röst på Jimmie Åkessons bensinpopulism.

Isabella Lövin, språkrör (MP)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Den här artikeln är en replik. Läs hela debatten här:

Publisert:

LÄS VIDARE