Nu måste vi agera mot hedersvåldet

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Amineh Kakabaveh: Förbjud religiösa friskolor och utbilda personalen på Migrationsverket

Vi måste reagera mot den mansdiktatur som sprider sig i vissa av våra förorter, skriver Amineh Kakabaveh.

DEBATT. Den senaste tiden har vi kunnat läsa i media om ett antal obehagliga fall av våld mot kvinnor. Mordet på Lotta har upprört oss alla och mordet på den 16-åroga asylsökande flickan i Hökarängen var även det fruktansvärt. Förra veckan kunde vi också läsa om en kvinna i Krokom som misstänks ha kastats från en balkong av sin pojkvän.

Av dessa uppmärksammade mord och våldshandlingar mot kvinnor sticker ett ut.

Mordet på Lotta. I fallet med Lotta har det funnits stora brister i polisens och rättsväsendets hantering, precis som i fallet med den afghanska flickan. Men skillnaden är att mordet på Lotta inte var ett hedersrelaterat brott.

Fadime Sahindal känner de flesta till, den starka kvinnokämpen från Uppsala som tog bladet från munnen och började tala om hederskulturellt förtryck. Sedan mördades hon av sin egen far. En annan kvinna som kommit att bli en symbol för kampen mot hedersrelaterat våld är Pela Atroshi. Den 24 juni är det 17 år sedan hon mördades. I likhet med Fadime var det hennes far som mördade henne.

Andra fall är mindre kända. Bland dem finns alla de kvinnor som i maskerade olyckor kastas från balkonger av sina män. De så kallade balkongflickorna, sådana fall som det i Krokom. Under alla de år jag arbetat, först ideellt i många år som socialarbetare och kurator, senare som riksdagsledamot, har jag arbetat mot det hedersrelaterade våldet.

Det är ett våld som skiljer sig från annat patriarkalt våld på så vis att det är ett kollektivt sanktionerat våld. Därför måste det också ha andra verktyg för att förebygga och bekämpa hedersrelaterat förtryck och våld.

Vad som måste ske nu är att politikerna och myndigheterna tar situationen på allvar. Speciellt när det gäller fall som det i Hökarängen. Där handlade det om en asylsökande flicka från Afghanistan. Personal på asylboenden måste utbildas och informeras om hedersproblematik och hur den kan hanteras. I flera dagar har nu media rapporterat om trakasserier av kvinnor på asylboenden.

De kvinnor som kommer ensamma är de som är mest utsatta. Det räcker inte att, som Migrationsverkets generaldirektör gjorde i SVT:s Aktuellt den 30 maj, hänvisa till att det finns vakter på boendena.

Polisen måste också åta sig att utreda de maskerade olyckorna, de så kallade balkongflickorna, på ett bättre sätt. Självklart är det enklare att avskriva dessa fall som olyckor. Men är det rätt och är det rättssäkert? Nej. Vi måste få en riktig kartläggning av dessa fall för att kunna börja arbeta med dess orsaker och se till att dessa dolda kvinnomord upphör!

Regeringen gör en del saker som är uppskattat men vi måste också inse att detta är ett reellt problem och börja agera, framförallt mot den mansdiktatur som sprider sig i vissa av våra förorter.

Demokratiminister Alice Bah Kuhnke har äntligen lyssnat på oss inom kvinnorörelsen och meddelat att en utredning kommer tillsättas gällande stöd till trossamfund som inte respekterar demokratins spelregler kvinnors rättigheter. Trossamfunden är ett ställe dit många av de som känner sig utanför i samhället söker sig och därför en viktig aktör som många i segregerade områden har en stark tilltro till. Därför är  demokratiministerns initiativ alldeles utmärkt men det är för lite och för sent.

Vi måste också förbjuda religiösa friskolor och avskaffa könssegregation i det offentliga rummet. Religiösa skolor indoktrinerar ban och ungdomar i enighet med tusenåriga skrifter i stället för vetskap och kvinnors och barns mänskliga rättigheter. Sluta att ursäkta kvinnoförtryck och kvinnofientliga uttryck genom att hänvisa till  kulturellt eller religiöst rättigheter. Det krävs krafttag och det är akut.

Diskriminering, hot och våld i heders namn  och ökande fundamentalism i våra segregerade förorter är något som media ofta skriver om. Om tvångsäktenskap, barnäktenskap, oskuldskontroller och liknande. Men det behövs inte bara medial bevakning och upprörda opinionsbildare. Det behövs konkret politik.

Och Sveriges regering måste börja ta dessa frågor på allvar och ge resurser till Migrationsverket och andra myndigheter att utbilda personal och arbeta aktivt med dessa frågor.

Amineh Kakabaveh

Ordförande

Varken Hora eller Kuvad

Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Amineh Kakabaveh