SD: Vår nationalism är inte rasistisk

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Replik på ”SD:s partiprogram rasistiskt i klartext”

Finn Bengtsson missförstår medvetet. Vår nationalism är ”öppen och ickerasistisk”, skriver SD:s gruppledare i riksdagen, Mattias Karlsson.
Finn Bengtsson missförstår medvetet. Vår nationalism är ”öppen och ickerasistisk”, skriver SD:s gruppledare i riksdagen, Mattias Karlsson.

REPLIK. Att göra en halmgubbe kallas det när man medvetet missförstår en debattmotståndares ståndpunkt och sedan själv bemöter den egna missuppfattningen, istället för vad debattmotståndaren faktiskt menar.

I samma principprogram Finn Bengtsson citerar framgår tydligt att Sverigedemokraterna anser att ”varje människa har ett grundläggande och okränkbart värde”. Där framgår också att vår nationalism är ”öppen och ickerasistisk”. Nationen definieras i termer av kultur, språk, identitet och lojalitet men aldrig i termer av genetisk grupptillhörighet.

Strax efter det stycke i principprogrammet om biologiska och nedärvda skillnader som artikelförfattarna hängt upp sig på och missförstått förklaras med tydlighet vad som avses med detta. Bland annat nämns medfödd begåvning. Vissa människor är praktiskt lagda, andra är mer teoretiskt lagda. Detta måste skolsystemet ta hänsyn till om varje barn skall kunna uppnå sin fulla potential.

Där nämns också biologiska skillnader mellan män och kvinnor. Vi tror att dessa medför att män och kvinnor (på gruppnivå, inte enskilda individer) alltid kommer att bete sig lite olika och göra lite olika val. Vi accepterar detta som någonting naturligt och därför är vi bland annat motståndare till kvotering.

Vi tror att den sexuella läggningen är någonting medfött hos de flesta människor. Därför bör inte politiker försöka påverka denna, särskilt inte när det gäller barn och ungdomar. Bland annat därför är vi motståndare till vänsterradikala projekt som queerteori in om förskolan.

Detta är vad som avses med begreppet "nedärvd mänsklig essens". Ingenting annat.

Mattias Karlsson

riksdagsledamot (SD)

gruppledare

Häng med i debatten – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN