Ologiskt motstånd mot ny kärnkraft

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Debattörerna: De grönas motvilja mot ny forskningsreaktor en bluff

Förslaget om en ny forskningsreaktor vid Oskarshamns kärnkraftverk möts av reflexmässig kritik från bland annat MP, menar debattörerna.
Förslaget om en ny forskningsreaktor vid Oskarshamns kärnkraftverk möts av reflexmässig kritik från bland annat MP, menar debattörerna.

Nyligen meddelade den nuvarande svenska regeringen att den är beredd att satsa på Electra (European Lead-Cooled Training Reactor), en forskningsreaktor som skulle öppna dörren för framtidens kärnkraft.

Med så kallad Fjärde generationens kärnkraft (Gen-IV) kan vi återbruka vårt nuvarande kärnavfall flera dussin gånger, och istället för att deponera det i 100 000 år kan denna tid minskas till ett halvt årtusende.

Ytterligare fördelar med denna teknik är att det för första gången i mänsklighetens historia blir möjligt att förinta plutonium, världens förmodligen mest fruktade vapenmaterial. Istället för att sprängas i atombomber kan materialet användas för att skapa energi i fredliga syften.

Med detta borde världens kärnkraftsmotståndare jubla. Majoriteten av de frågor omkring kärnteknik som de har tagit upp som problem får en lösning. Vinst för alla, eller hur?

Det tog bara ett par timmar för motståndarna till kärnkraft att visa sin motvilja inför detta:

"[Kärnkraft] skapar avfall hundratusentals år fram i tiden" skriver Annika Jacobson, chef för Greenpeace i Sverige, och ignorerar avsiktligt syftet med den nya tekniken.

"Vi kommer inte att sitta i en regering som bygger ut den svenska kärnkraften”, säger Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin.

När motståndarna påstår att de motsätter sig kärnkraft för skäl som säkerhet, avfallshantering och framtida energiförsörjning borde det vara omöjligt och helt ologiskt att motsätta sig sådant som leder till en lösning på dessa problem. Ändå lyckas de med näst intill pavlovska reflexer förklara sig vara emot denna forskning.

34 år efter det svenska avvecklingsbeslutet har kärnkraftsmotståndet inte uppnått något av de mål som utlovades. Istället urholkades Sveriges världsledande kompetens inom området.

Detta resultat bevisar följande: avveckling är inte utveckling; motstånd är bara hämmande, inte stimulerande. Nu vill man dessutom skjuta kärnavfallet på kommande generationer istället för att bespara dem det omaket.

Kärnkraftsmotstånd är en sålunda en misslyckad och farlig politik, och de grönas bluff om kärnkraften måste anses vara synad.

Michael Karnerfors

civilingenjör, Lund

Johan Kihlberg

civilingenjör, Linköping

Christoffer Willenfort

Piratpartiet, Helsingborg

Niklas Starow

Piratpartiet, Skåne

Publisert: