Debatt

Våga vara liberala på riktigt, Alliansen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Debattörerna: Synen på arbetsrätten och välfärdssystemet måste utmanas

Sveriges och världen står inför stora förändringar. Att leva och arbeta som världsmedborgare innebär något helt annat i dag än vad det hittills gjort under vår existens. Om inte våra politiker inser och möter detta faktum kommer de backa Sverige in i framtiden.

Människor rör på sig när världen kommer närmare. Vissa tvingas fly undan krig och konflikter, men även i fredstid blir vi blir alla mer rörliga. Vi byter land och arbetsmarknad oftare – att människor lämnar sitt hemland för att arbeta i ett annat är i dag den viktigaste kraften för fattigdomsbekämpning. Tjänster och kapital rör på sig. Marknaden blir allt mer ett globalt spel mellan individer som konkurrerar med varandra och gamla strukturer tappar sin kontroll.

Migration må vara den vara den delen av denna förändring som vi just nu pratar om mest. Huruvida människor ska få röra sig fritt över gränser kommer att fortsätta vara viktig fråga. Men även andra sidor av utvecklingen vi beskriver ovan kräver vår uppmärksamhet. Vi har en arbetsmarknad från ett annat samhälle och århundrade, och den är hårt styrd. Vi försöker upprätthålla en konstgjord bekvämlighet vilket inte kommer att hjälpa Sverige i den pågående förändringsprocessen.

Borgerligheten måste våga ifrågasätta sådant som att just svenskar för alltid ska ha rätt till si och så många veckors betald semester, när vi ingår i en global marknad. Det är inte rimligt i längden att vi inte vågar möta konkurrensen från omvärlden.

Det svenska politiska läget har stabiliserats efter decemberöverenskommelsen. När dessutom Anna Kinberg Batra nu valts till Moderaternas nya ledare anser vi att det är dags för Alliansen och den svenska borgerligheten att gå vidare med framtidens utmaningar. Att på allvar våga utmana exempelvis synen på arbetsrätten. Luckra upp LAS, tillåt visstid och flexiblare arbetssätt, tillåt större variationer i lönesättning.

Som liberal bör man möta förändringar, nya influenser och konkurrens med öppna armar. Liberalismen kan ge svar på hur alla kan hitta en ny plats i samhället, där var och en skapar värde och för Sverige framåt. I dag bromsas utvecklingen av en rad faktorer; bidrag och byråkrati låser in människor.

Några viktiga exempel är ett omodernt välfärdsystem som inte kan hantera att fler blir frilansare och egenföretagare. Vi kan inte ha för många socialförsäkringar och bidrag som är kopplade till fast anställning. Vår arbetsmarknad måste hantera att den inte längre är homogen. Människor har olika kompetenser vilket kräver flexibilitet, med både attraktiva villkor för talanger och fler instegsjobb med lägre krav. Den kan inte hållas stängd av fackliga regleringar och på grund av att enskilda näringsidkare inte vill ha konkurrens. Arbetsförmedlingen måste reformeras.

Slutligen har vi ett flyktingmottagande som inte förmår att ge människor vars kompetens är viktig för vår utveckling en värdig start i sitt nya land. Det måste gå fortare att få ett första arbete. En mer frihetlig politik har bra svar på dessa frågor.

Därför uppmanar vi Alliansen inför mandatperioden: våga vara liberala. Våga utmana gamla sanningar och privilegier. Både vänstern, delar av fackrörelsen och populister som Sverigedemokraterna vill stänga dörrar och höja inträdeskrav för att de är rädda för att våra liv ska bli mer obekväma. Var alternativet till den rädslan. Liberalismen har verktygen för att inkludera. För ett mer rörligt samhälle, trygghet i en ny form och med mer genuin konkurrens. Var inte rädda för förändringen, våga vara liberaler.

Hanna Marie Björklund

Viktoryia Khromchanka

Fria liberala skribenter och debattörer

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Alliansen

ÄMNEN I ARTIKELN

Alliansen

Politik