ÅSIKT

Den mest meriterade kulturministern på länge

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Debattörerna: Drevet mot Alice Bah Kuhnke saknar proportioner

Foto: Henry Montgomery/TT

De senaste veckorna har vi kunnat se ett hårt vinklat drev riktas dels mot vår nya kulturminister Alice Bah Kuhnke och dels mot miljöpartiets kulturpolitik som helhet. Senast uttryckt av Jasenko Selimovic (DN 29/10), Björn Wiman (DN 5/11), Jens Liljestrand (Exp 5/11), Per Svensson (SDS 5/11) och Martin Aagard (AB 6/11).

Det är bra att kulturen och kulturpolitiken väcker känslor, men detta drev saknar både sans och proportioner. För det första har vi i Alice Bah Kuhnke med all sannolikhet fått den mest meriterade och kunniga personen på posten på mycket lång tid och för det andra kommer hon att få ytterligare hjälp av det stora engagemang som finns för kulturpolitik inom Miljöpartiet.

De satsningar som regeringen aviserat är ett lyft för ett brett kulturliv för alla i Sverige. Och flera av satsningarna rör sig mellan skolan och kulturen och kopplar ihop bildning och kultur, något vi har saknat i tidigare politik. Med satsning på en nationell biblioteksstrategi, tillgång till skolbibliotek som ska säkras och en stor satsning på våra musik- och kulturskolor. Ett estetiskt ämne inom i alla gymnasieutbildningar. Kulturbudgeten ökar med 254 miljoner kronor och innebär både fri entre på statliga museer och mer resurser till scenkonstallianserna, samt kultursatsningar i miljonprogramsområden.

Rikta gärna blicken utanför Stockholms tullar, till Västra Götaland och Göteborg, där MP ingått i styret sedan 2010 respektive 2007. Här har vi drivit och ser nu till att genomföra satsningar på litteratur i bland annat ett läsfrämjande stöd för kommuner, residensprogram, litteraturhus och ombyggt stadsbibliotek; inom konst genom flytt av konsthallen och kraftigt ökat stöd till Röda Sten, och inom musiken genom ökade stöd till symfonikerna och operan, men också till att sprida El Sistema till alla stadsdelar i Göteborg. Dessutom startar vi och bygger om kulturhus i flera stadsdelar i Göteborg. Hbtq-festivalen West Pride, som både staden och regionen stödjer, har bidragit till att göra Göteborg till Sveriges hbtq-vänligaste stad. Stödet till det fria kulturlivet, som ligger MP särskilt varmt om hjärtat har ökat. Vi har förenklat ansökningsförfarandet i nya stödformer som PRONTO och Frispel, för att möjliggöra för nya aktörer att få stöd för sin verksamhet.

Den här typen av riktade, intelligenta satsningar som görs i nära dialog med kulturlivets representanter, är inte möjliga utan engagerade och kunniga politiker och ett starkt stöd inom partiet.

Vi vill därför vända oss mot bilden som nu målas upp av Miljöpartiets kulturpolitik. Vi menar tvärtom att kulturpolitiken ligger helt i mitten av vår ideologis kärna och vi ser fram emot att den utvecklas ytterligare som en del i en rödgrön regering.

Tina Ehn

Regionpolitiker i Västra Götaland, fd kulturpolitisk talesperson (MP)

Carl Forsberg

Ledamot i styrelsen för Kultur i Väst (MP)

Thomas Martinsson

Kommunalråd i Göteborg, ordförande i Göteborgs Kulturnämnd (MP)

Anna Sibinska

Ledamot i Västra Götalands kulturnämnd (MP)

ARTIKELN HANDLAR OM