Aborträtt och trafficking hör ihop

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Replik från Humanisterna om drottningens medverkan vid prisceremoni

Tre ”fellows” vid extremkristna Claphaminstitutet undrar i en debattartikel varför Uppsala universitet och drottning Silvia ställde in sin medverkan i ett seminarium om trafficking när det visade sig att det pris som skulle delas ut kom från antiabortlobbyn.

Förmodligen för att de förstod att de blivit lurade. Hade man fått drottningen på sin lista över pristagare hade det verkat som att hon stod för abortmotstånd, fast hennes arbete handlar om trafficking.

Spåren av abortmotstånd förskräcker. I USA demonstrerar man framför kliniker och lägger så ytterligare press på kvinnor i en svår situation. I Ecuador märks resultatet av framgångsrikt abortmotstånd – där riskerar man två års fängelse för abort och tolv års fängelse för medhjälp till abort. WHO beräknar att 47 000 kvinnor dör varje år i sviterna av illegala och osäkra aborter.

I kampen mot abort verkar vad som helst tillåtet, utom ärlig diskussion. Istället muttrar Claphaminstitutet om den smala åsiktskorridoren i Sverige och försöker låta påskina att man blir tystad. Detta i en debattartikel i en av Sveriges största dagstidningar!?

Aborträtten handlar om samma fråga som trafficking – tillhör en kvinnas kropp henne själv? Ska ett traffickingoffer som blivit gravid efter ofrivillig prostitution behöva mötas av moralistiska regler som slår fast att hennes kropp är inte hennes egen nu heller? Att hon måste föda fram ett barn hon aldrig gått med på att skaffa med någon av sina våldtäktsmän som far?

Rimligare vore att lämna sådana livsavgörande beslut till offret självt. Det är det självbestämmandet offren måste få tillbaka. Att låsa in dem i ännu en situation de aldrig fått chansen att välja är att våldföra sig på deras rättigheter en gång till. Därför hör arbetet mot trafficking och rätten till fri abort ihop.

Patrik Lindenfors

Docent vid Stockholms universitet

Emilia Ericson

Master i mänskliga rättigheter

Tara Twana

Ledamot i Stockholms landstingsfullmäktige

Cecilia Jonsson

Lektor vid Linnéuniversitetet

Per Dannefjord

Lektor vid Linnéuniversitetet

Christer Sturmark

Ordförande för Humanisterna

Samtliga undertecknande är ledamöter i Humanisternas styrelse

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN