Migrationsverket kan visst tumma på regler

Debattören: Sluta utvisa människor som betalat några hundra för lite i skatt

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT. Otaliga arbetskraftsinvandrare har tvingats lämna Sverige efter många år här. Migrationsverket har kastat ut dem för att det varit något fel vid anställningen.

Oftast har det bara varit småfel. Någon betalade några hundra för lite i skatt för sex år sen, någon hade några tior för lite lön, någon vad VD och ägde ett företag och valde att skippa semestern ett år.

Allt detta utgör skäl för utvisning, anser Migrationsverket, som alltid själva har godkänt arbetstillstånden tidigare, men som ändrat sig retroaktivt.
Anställda utvisas för misstag som arbetsgivare gjort, ofta med Migrationsverkets godkännande.

Om man frågar Migrationsverket om de inte kan göra ett undantag för små fel som begåtts, säger de att de inte kan det. De måste följa lagen slaviskt till punkt och pricka, påstår de, utan undantag.

Det är det som gör att nåt skaver i mig.

Var gång jag försökte prata med Migrationsverket om missförhållanden, sa de att ”de inte kunde följa reglerna slaviskt”

Jag var engagerad i arbetet med flyktingarna i Öland och Kalmar län 2013 till 2016. Då stötte jag ofta på missförhållanden i flyktingförläggningar. Var gång jag försökte prata med Migrationsverket om dessa missförhållandena, sa de att ”de inte kunde följa reglerna slaviskt”.

Jag pratade med Migrationsverket om ett boende där man inte sandade isen, där maten var otjänlig, tolkarna var undermåliga och brandsäkerheten usel.

Migrationsverket hänvisade till att lagarna och reglerna som styrde förläggningarnas arbete var riktlinjer och inte kunde följas till punkt och pricka, dessutom sa de ”att det var så många som kom, så de måste göra undantag”.

Jag hade många sådana diskussioner, som rörde allt från hederskultur till stopp i toaletterna till homosexuella som sattes bland homofober, och det var alltid samma svar: ”du kan väl inte tro att vi måste följa reglerna till punkt och pricka”.

Jag har pratat med många andra som var aktiva för flyktingarna, och alla berättar samma sak. Enligt reglerna och avtalen skulle exempelvis förläggningar har gemensamhetslokaler. Hur många av de förläggningar vi hade 2013 till 2016 hade det? Mycket få. Jag känner bara till tre som hade det.

Om man påtalade detta för myndigheterna så lyssnade de oftast inte, och svarade inte. I de fall de gav ett svar, var det alltid: ”vi kan inte följa regelverket till punkt och pricka”. Så svarade de alla som frågade dem om förläggningar som saknade det.

Om alla vi som var engagerade för flyktingarna skulle göra en lista på alla de tillfällen Migrationsverket valde att frångå reglerna, skulle den bli lång. Många många hundratusen sidor.

Så när Migrationsverket säger att de inte kan vara flexibla och låta arbetskraftsinvandrare stanna som bara begått några mindre misstag, talar de inte sanning. De kan hänvisa till samma saker som de hänvisade till för några år sen och helt enkelt låta dem stanna.

Kunde man tumma på regler om brandskydd, kan man väl tumma på regler som leder till utvisning för människor som betalat några hundra för lite i skatt.


Torbjörn Jerlerup, socialdemokratisk liberal och skribent på Motargument


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

LÄS VIDARE