Debatt

Stäng ute V – kom tillbaka till Alliansen

Debattören: Lööf och Björklund, dra tillbaka erbjudandet

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Ett parti som detta ska aldrig få utgöra regeringsunderlag eller ges inflytande över statsbudgeten. Annie Lööf och Jan Björklund förstår detta, och borde därför dra tillbaka sitt erbjudande om att släppa fram en V-stödd socialdemokratisk regering, skriver Benjamin Dousa. Bilden är ett montage.
Ett parti som detta ska aldrig få utgöra regeringsunderlag eller ges inflytande över statsbudgeten. Annie Lööf och Jan Björklund förstår detta, och borde därför dra tillbaka sitt erbjudande om att släppa fram en V-stödd socialdemokratisk regering, skriver Benjamin Dousa. Bilden är ett montage.

DEBATT

DEBATT. Jonas Sjöstedts insats under valrörelsen i SVT:s Utfrågningen var en otäck påminnelse om vad Vänsterpartiet egentligen är för parti. Sjöstedt, som gick med i ett parti som hade kontakter med den nordkoreanska regimen, sa rakt ut att svenska företag som H&M och Ikea inte ska få vara privatägda.

Ett parti som detta ska aldrig få utgöra regeringsunderlag eller ges inflytande över statsbudgeten

Äganderätten ska helt upphävas och allt ska förstatligas eller kollektiviseras. Ett parti som detta ska aldrig få utgöra regeringsunderlag eller ges inflytande över statsbudgeten. Annie Lööf och Jan Björklund förstår detta, och borde därför dra tillbaka sitt erbjudande om att släppa fram en V-stödd socialdemokratisk regering.

Vänsterpartiet är inte ett parti som alla andra, och tittar man på partiets historia blir bilden än värre. En historia fylld med nära samarbete med Sovjetunionen där kommunismen låg bakom förföljelse och mord på hundratusentals människor.

Dessutom har Sjöstedts ungdomsförbund antagit skrivelser om en väpnad revolution och såväl uttalanden och manifestationer har gjorts i direkt konflikt mot allt vad den liberala demokratin står för.

Ett konkret exempel från Vänsterpartiets historia är när den tidigare diktatorn och massmördaren Josef Stalin dog. Då valde partiets högsta ledning att uttala att “Vår tids störste folkledare och statsman, den socialistiska samhällsvetenskapens geniale mästare, kommunismens banérförare har gått ur tiden”.

Men det har Sjöstedt tagit avstånd ifrån, han sa att han inte skulle hade gått med i partiet före 1967. Men även efter 1967 kan listan på Vänsterpartiets vänsterextrema åsikter och diktaturkramande göras lång.

Hela 20 år senare, 1987, var diktaturer som Nordkorea, Sovjetunionen och Kina inbjudna till partikongressen. Så sent som 1982 sökte Vänsterpartiet pengar från Sovjet för att finansiera resor, men inget av detta har Sjöstedt tagit avstånd eller bett om ursäkt för.

Min egen morfar fick krypa i två dygn från det brutala styret i kommunistkontrollerade Tjeckien till Tyskland för att sedan fly till Sverige. Jag tänker inte svika min morfar, jag kommer alltid kämpa emot denna ondskans ideologi.

Kopplingarna mellan Vänsterpartiet och extrema tänkare, partier och stater är såväl politiska som ekonomiska. Vänsterpartiet fick årliga kontanta bidrag på upp till 150 000 dollar från de kommunistiska staterna, enligt historikern Lars Björlin.

Dessutom har Vänsterpartiets högkvarter på Kungsgatan 86 varit i partiets ägo sedan 30-talet då Vänsterpartiet formellt var en lokalavdelning till det sovjetiska kommunistpartiet.

Deras högkvarter, som de fortfarande använder, har alltså finansierats av blodspengar från en diktatur som ligger bakom massmord och förföljelse.

Det är ovärdigt ett parti som vill framställa sig som demokratiskt att inte ens försöka göra upp med sin mycket mörka och brutala historia. Att hålla Vänsterpartiet utanför kan inte på något sätt väga upp alla de hemska brott kommunismen och socialismen ligger till grund för.

Däremot är det en ödmjuk förväntan att Liberalerna och Centerpartiet ska komma tillbaka till Alliansen och fortsätta hålla dörren stängd till Vänsterpartiets inflytande. Sverige förtjänar inte att utsättas för ytterligare en till regering som sitter i detta extrema partis knä.


Benjamin Dousa, förbundsordförande Moderata Ungdomsförbundet

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Spelet om regeringsmakten

ÄMNEN I ARTIKELN

Spelet om regeringsmakten

Alliansen

Vänsterpartiet

Benjamin Dousa

Centerpartiet

Liberalerna