Israel förtjänar beröm – men också kritik

Replik från S om Sveriges Mellanösternpolitik

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Det går att både berömma och kritisera Israel – och Palestina, skriver Anders Österberg.

REPLIK. Det är mycket glädjande att Sverige är i topp när det gäller världens bästa demokratier. Vi ska vara stolta och fortsatt rädda om vår demokrati. 

I världen går mänskliga rättigheter både framåt och bakåt. Samtidigt. Fler får tillgång till mediciner, utbildning och färre lever i fattigdom än tidigare. Precis som Adaktusson skriver är pressfriheten i Palestina hotad och många länder i världen anammar ett mer auktoritärt styre.

I Palestina är inte enbart pressfriheten som har svåra förhållanden. Även fackliga ledare har arresterats godtyckligt och likaså ungdomsledare. Något som jag tidigare kritiserat på denna debattsida. 

Israel är beundransvärt för att de har en så utvecklad demokrati och respekterar till exempel hbtq-rättigheter. En av mina tidigare grannar i Akalla fann sin man i Israel, två män, en israel och en person i Stockholm med rötterna i Libanon kan fritt utöva sin kärlek i Tel Aviv. Tyvärr är det enda platsen i Mellanöstern som det är möjligt.

Jag ser fram emot att Adaktusson kommer att sätta press på övriga länder i Mellanöstern om HBTQ-personers rättigheter. 

Adaktusson nämner inte med ett enda ord den ockupation som Israel genomför i Palestina. 

Jerusalem är annekterat i strid med folkrätten och Västbanken har under ockupationen indelats administrativt i tre zoner varav den största nu stegvis utsätts för en de facto annektering. Antalet bosättare uppgår till över 600 000, det också i strid med folkrätten. 

Situationen är som värst i Gaza som är under blockad, instängt i isolering som skapat djup misär och enorm bitterhet.

Det går att både berömma och kritisera Israel – och Palestina. Båda länderna förtjänar både och. Det är något vi socialdemokrater ägnar oss åt. Ger både ros och ris. Det borde även vara möjligt för Adaktusson. 


Anders Österberg, riksdagsledamot i utrikesutskottet (S)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Artikeln är en replik. Läs hela debatten här

LÄS OCKSÅ

DEBATT. Wallström – dags att sluta svartmåla Israel

Publisert: