Debatt

Ni gör för lite och för sent, Alice Bah Kuhnke

Replik: Vi behöver stoppa övergreppen redan på skolnivå

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Metoo-rörelsen har dragit fram företeelser som är helt oacceptabla i ett modernt och jämställt samhälle. Nu måste politiker ge Polisen bättre resurser för att bättre reda ut sexualbrott, skriver debattörerna.
Metoo-rörelsen har dragit fram företeelser som är helt oacceptabla i ett modernt och jämställt samhälle. Nu måste politiker ge Polisen bättre resurser för att bättre reda ut sexualbrott, skriver debattörerna.

DEBATT

REPLIK. Även kultur- och demokratiminister Bah Kuhnke har reagerat på de fasanfulla berättelser som nått offentligheten under metoo-kampanjen. Nyligen slog hon fast att ”ingen skall behöva gå till arbetet med en klump i magen”. Det är bra. Men i nästa steg efterlyser vi ett bredare perspektiv.

Metoo-rörelsen visar på ett stort samhällsproblem som finns i alla grupper och sammanhang. Därför behöver vi en politik som samordnar flera områden och ger konkreta förslag.

Arbetet mot diskriminering och kränkningar börjar i skolan. Moderaterna vill stärka rektors mandat att tvångsförflytta förövare och stärka lärares rätt att ingripa. Vi måste också bli bättre på att förebygga psykisk ohälsa bland flickor och pojkar.

Ett misstänkt sexuellt övergrepp på en arbetsplats är alltid en polisiär fråga. Moderaterna vill ge Polisen bättre resurser så att sexualbrottsutredningar sker snabbt och grundligt, och inte läggs på hög som idag. Att en regering som kallar sig feministisk och som Alice Bah Kuhnke tillhör inte kan säkerställa detta är svårsmält.

Samtidigt måste arbetsmiljöarbetet stärkas. Alla arbetsgivare måste klargöra att kränkningar inte är tillåtna och upprätta rutiner för att hantera dessa. Vittnesmål visar att tillfälligt anställda är tveksamma till att anmäla övergrepp. Därför behövs ett tydliggörande av att rätten till trygghet omfattar alla, oavsett anställningsform.

Metoo-rörelsen sätter ljuset på företeelser som är helt oacceptabla i ett modernt och jämställt samhälle. Det är fråga som berör oss alla – och nu krävs förändring. Inget annat duger i det land som brukar betraktas som världens mest jämställda.


Jessica Polfjärd, jämställdhetspolitisk talesperson (M)
Olof Lavesson, kulturpolitisk talesperson (M)


Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Alice Bah Kuhnke

LÄS VIDARE

DEBATT. Så ska vi få stopp på övergreppen på jobbet

ÄMNEN I ARTIKELN

Alice Bah Kuhnke

Metoo

Moderaterna

Jessica Polfjärd

Olof Lavesson