ÅSIKT

Vanligt folk har inte råd med lyxbostäder

Slutreplik från fackförbundet Byggnads om bostadsbristen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Foto: Byggnads
Att prognosen sviker handlar inte om dålig efterfrågan på bostäder. Problemet är att byggbolagen bygger lyxbostäder som få har råd med, skriver Byggnads förbundsordförande Johan Lindholm i en slutreplik.

SLUTREPLIK. ”Vad gör Byggnads för att undvika ett konjunkturfall?”, undrar Fredrik Isaksson på Sveriges Byggindustrier i en replik på vår debattartikel ”Sluta gnälla – bygg billigare”.

Inte ett dugg, är det korta svaret, men vi vill såklart klargöra varför:

  • Byggnads är en fackförening som organiserar byggnadsarbetare och tillvaratar deras intressen gentemot byggföretagen. Vi befinner oss mitt i en byggboom vilket innebär en massa utmaningar. Den främsta är: hur ska vi klara att bygga allt som behövs? Att er prognos visar att bostadsbyggandet tillfälligt går ner med runt 15 procentenheter mitt i en högkonjunktur är inget vi oroar oss över.

    Däremot tycker vi att det är oansvarigt av er att skapa oro och ropa efter slopade amorteringskrav och skattelättnader för företagen.

  • Vi står inför en enorm bostadsbrist, det är inte efterfrågan på bostäder som sviker.

    Problemet är att ni vill fortsätta kränga specialutrustade Mercedes till kontantbetalning när det vanligt folk efterfrågar är leasingavtal på en Skoda Octavia.

    Ni måste anpassa er till efterfrågan och producera bostäder som vanligt folk kan och vill betala för.

Om ni börjar bygga hyresrätter till hyror som en medelinkomsttagare kan betala och fortfarande inte får dem uthyrda så kan ni återkomma, då kan vi börja problemlösa ihop.

Det här borde inte vara något olösligt mysterium för er som i vanliga fall hyllar marknadskrafterna, och med tanke på de stora vinster som byggföretagen gör tycker vi de vore klädsamt om ni också tog lite mer samhällsansvar.


Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

ARTIKELN HANDLAR OM