ÅSIKT

– Pedofilen hotade mig till tystnad

DEBATT

Julia Norstedt Forss: Vi måste våga fråga – det kan rädda många utsatta barn

Foto: SER TILLBAKA Julia Norstedt Forss blev själv utsatt för ett sexuellt övergrepp som barn. Förövaren dömdes till åtta månaders fängelse och när Julia läser förundersökningen i dag förvånas hon över hur få frågor som ställs om pedofilen var hotfull eller våldsam. Frågorna borde vara självklara, skriver Julia, och uppmanar alla som finns i barns närhet att ställa fler frågor.

Tv4:s program. ”Det handlar om ett barn” är en otroligt viktig satsning för både äldre barn och ungdomar, föräldrar, lärare, socionomer, polis.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Men också för dig och mig. Som grannar, kamrater, mormor och/eller kassörskan på Ica.

För det handlar om ett barn.

Det handlar om barns uppväxt. Barns tillvaro.

Jag och säkert stora delar av Sverige kände en total maktlöshet i och med programmet. En otrolig sorg, en otrolig ilska. Tänk att så många barn far illa.

Sexuella övergrepp, våld, och hot mot barnets existens är vardagsmat för många.

Mat som smakar illa i munnen för dig och mig.

Kanske är det så som Christina Citron, överläkare på BUP sa i programmet, att det är naturligt att vi inte vill se, höra eller prata om den här typen av problematik. Men det är också just det som gör problemet svårlöst för barnet.

Det finns många sätt att få ur ett barn sanningen. Misstänker du att ett barn på något vis far illa, fråga hellre tre frågor för mycket, än en för lite. Det kan räcka. Det kan räcka för att barnet åtminstone ska känna sig sedd och veta att det finns någon.

Du måste våga fråga. Frågan du ställer kan vara enkel, men svaret kan ge goda konsekvenser för barnets psykiska och fysiska hälsa.

Utan att lämna ut mig själv för mycket, har jag under min barndom varit utsatt för ett sexuellt övergrepp. Mannen som jag inte direkt stod i någon beroendeställning till i form av far, morfar eller liknande, utan var en granne, dömdes till 8 månaders fängelse för sexuellt utnyttjande av minderårig. Visst är straffet skrattretande, men det var i alla fall ett straff!

Det som förvånar mig ännu mer är att i dag, när jag som vuxen läser igenom förundersökningen av händelsen så upptäcker jag att hela sanningen inte kommer fram. Jag berättar inte allt. Varför? Hur kommer det sig att jag berättar hur han berör mig i underlivet, men inte talar om på vilket sätt han får mig till tystnad? Varför talar jag inte om att han slog mig, hotade med att stycka mig och min lillebror i bitar om jag berättade för någon?

Jo, jag finner svaret i förundersökningen. Ingen frågar. Ingenstans i hela förundersökningen ställs frågan; ”Slog han dig? Hotade han dig? Skrämde han dig?”

Det kan inte vara svårt att räkna ut att en pedofil hotar ett barn till tystnad. Frågan borde vara självklar. Jag som barn talar inte heller om detta om frågan inte ställs. Förhörsteknik är otroligt viktigt. Att skola förhörsledare på rätt sätt när ett barn ska höras i ett redan känsligt skede. Hela sanningen måste fram. Vi får inte misslyckas!

Programmet är inte bara en viktig information om att barn faktiskt far illa i sina hem, utan också viktig för att du och jag ska våga ställa frågor. Hellre för många frågor än för få.

Skolan och de övriga vuxna som finns i barnets närhet kan vara det viktigaste för att fånga upp barn så tidigt som möjligt. Var uppmärksam! Barn som uppfattas som ”stökiga”, har ”koncentrationssvårigheter” och så vidare KAN vara tecken. Fråga!

Frågan kan vara enkel, svaret kan vara räddningen för barnet!

Julia Norstedt Forss (24 år frilansskribent och blivande mamma Falun)