Debatt

Hallå, norrmän – här har ni en bra Sverigehistoria

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Jag undrar hur vi ser på norrmännen egentligen? Vi skämtar ofta om att de är korkade, men det kanske inte är bara skämt? Det kan vara våra fördomar som styr när vi klappar dem lite farbroderligt på huvudet. Förbannade blir vi när de inte gör som vi säger. Jag tänker bland annat på när norrmännen inte köpte Jas Gripen. Det blev ju en landschock och vi ställde dem till svars och kallade hit ansvariga för beslutet för att förklara sig för politiker och Jas Gripendirektörer. När vi lyckats stänga våra gapande munnar kunde vi med stor svårighet pressa fram orden; hur kunde ni?

Men norrmännen var ju både smarta och förutseende. Nu har det framkommit att den senaste versionen av Jas Gripen inte kan ta emot krypterade order. Utan allt som piloten får i uppdrag att göra måste framföras i klartext – även om det är krig. Det är oerhört praktiskt, åtminstone för fienden.

Norrmännen kan skratta sig lyckliga som sa nej. Men våra svenska politiker som beställde den nya versionen visste ingenting och köpte den. Folkpartiets försvarspolitiske talesman tycker att de generaler som har ansvar för projektet ska avgå. Men flygvapnets utvecklingsansvarige Torgny Fälthammar säger att det är politikernas fel. Orsaken är alla nedskärningar i försvaret. Ett luftförsvar med walkie talkie och en armé utan soldater. Den svenska tigern har blivit tandlös!

Läs Lotta Grönings blogg

Lotta Gröning

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Lotta Gröning

ÄMNEN I ARTIKELN

Lotta Gröning