’Sälj inte ut mitt barndomshem’

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Dogge Doggelito: I dag fattas ett ödesdigert beslut om Albys hyresrätter

Dogge Doggelito vill stoppa försäljningen av allmännyttans bostäder i hans barndomshem, Alby.
Dogge Doggelito vill stoppa försäljningen av allmännyttans bostäder i hans barndomshem, Alby.

Öppet brev till Katarina Berggren och Ulf Nyqvist!

Jag vänder mig till er som kommunstyrelsens ordförande och chef för Botkyrkabyggen med anledning av det ödesdigra beslut ni är på väg att fatta i och med utförsäljningen av Alby­berget - mitt barndomshem!

Katarina: Jag har läst att du har som mål att fortsätta Botkyrkas positiva utveckling. Du vill skapa ett jämlikt Botkyrka där invånarna får utrymme att förverkliga sina drömmar. Tycker du att det stämmer med det du håller på att genomföra nu? Sälja ut allmännyttans bostäder! Kan du kalla dig socialdemokrat efter detta svek? Hur tror du att det känns för alla dem som bor på Alby­berget?

Ulf Nyquist: Du är chef för Botkyrkabyggen och säljer ut för att kunna reparera andra bostäder och bygga nya lägenheter. Är inte det djupt omoraliskt?

Först vansköts Albyberget under minst 15 år och sedan säljer man för att kunna reparera åt andra. Har du tänkt på att hyres-gästerna är (var) medägare i bolaget genom att betala skatt i kommunen? Hur förklarar du detta övergrepp som en försäljning innebär?

Minns ni Olof Palme? Den stora socialdemokratiska visionen om ett rättvist samhälle? Rätten till en god bostad - allt genomfördes i miljonprogrammets storartade idébygge! En miljon bostäder på tio år - det är annat än dagens bostadspolitik, eller snarare avsaknad av sådan. Dagens ungdomar får skuldsätta sig till miljonbelopp för att över huvud taget ha någonstans att bo. Olof Palme lär snurra i sin grav!

När man flyttade in i Alby fick man en broschyr där det stod: Botkyrkastaden - där alla barn får ett eget klätter­träd! Och så är det: en underbar natur, berg, tallar, sjöar och en milsvid panoramautsikt från Albyberget.

Jag brukar säga att det är tur att folk inte vet hur fint det är för då skulle det bli dyrt att bo här! Man kan leka med barn från hela världen på sin gård - den verkliga integrationen sker varje dag med barnen som växer upp här. Det är en totalkreativ miljö. Själv hade jag en underbar barndom på Albyberget.

Jag läste någonstans att du, Katarina, tycker att det skulle bli lite mer blandad befolkning i Alby. Det visar bara att du knappast kan ha varit här så mycket. Det kanske ser annorlunda ut från kommunhuset i Tumba. Vad menar du egentligen? Är de människor som bor här inte bra nog för dig? Hur är det med din människo­syn som socialdemokrat? Tror du inte på alla människors lika värde? Du talar också om att det vore bra med olika upplåtelseformer, det vill säga blandade hyresrätter och bostadsrätter. Vad tror du bergsborna tycker om det? Har de råd att tycka något alls? Det är ju snart mycket svårt att få tag i en hyresrätt i Stockholmsområdet.

Det du antyder är ju så kallad gentrifiering, när man byter ut boende, för att få ett så kallat bättre klientel, till exempel genom att lyxrenovera så att folk inte har råd att bo kvar i sina lägenheter.

Ulf och Katarina, än har ni chansen att avstå från detta galna beslut! Lycka till med det!

Dogge Doggelito

Publisert: