Bert Karlsson: Sluta att blunda för slaveriet på hamburgerkedjorna

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

”Jag vet att personalen, bland annat på McDonald’s här i Skara, länge har väntat på att fusket skulle avslöjas”

Foto: ANDERS DEROS, SVT/UPPDRAG GRANSKNING

Nu har vi kunnat se i Uppdrag granskning hur städningen sköts hos hamburgerkedjorna McDonald’s, Burger King och Max. Samtliga tre direktörer satt garanterat och ljög rakt ut i tv, för de måste ha känt till de enorma missförhållanden som varit på städsidan, allt annat är orimligt.

Det är ju bara att räkna baklänges, så står det klart att betalningen inte räcker till lönerna. En vägrade till och med att berätta vilket städbolag man anlitade, vilket verkar minst sagt konstigt. Dessutom florerar ju samma städbolag över hela Sverige och att ingen skulle ha märkt att det inte stod rätt till hos detta talar för sig självt.

Städbolagen har utnyttjat invandrare till att jobba mellan sex och sju timmar varje natt, året runt och utan semester eller något som helst skydd vid sjukdom, för 35 kronor i timmen. Lönerna har betalats ut svart av dessa firmor som, trots sänkta arbetsgivaravgifter, inte sköter något över huvud taget vad gäller skatter och avgifter. Många av dessa firmor är dessutom under ekorotelns utredning.

Restaurangernas ägare skyller bara ifrån sig med att: ”Det är inte vår business. Vi har ju anlitat ett företag.”

Men de har hela tiden känt till att det här jobbet är inget man klarar på tre timmar per natt. De hårt styrda franschisetagarna har tvingats till upphandlingar där det har krävts fusk för att klara jobbet. Så det är inte konstigt att de ser mellan fingrarna för att det över huvud taget ska bli några pengar över.

Än värre var det när någon hänvisade till att revisorfirman Öhrlings hade kollat och godkänt städföretaget som anlitades. Är detta sant så har Öhrlings inte skött sitt jobb och borde aldrig få ett enda uppdrag mer! Hur kan man kolla bolag som byter namn och styrelser hela tiden?

Vad jag ställer mig mest frågande till är var facket fanns i det här fallet. Jag vet att personalen, bland annat på McDonald’s här i Skara, länge har väntat på att fusket skulle avslöjas. Men de trodde att det skulle ske genom facket eller skattemyndigheten – inte att några journalister skulle behöva göra hela jobbet själva.

Granskningen visade dessutom att fusk och svartlöner var legio över hela landet, så den här gången går det inte att skylla på att det handlar om något lokalt missförhållande.

Så var fanns facket? Jo, det fanns väl utanför en liten salladsbar i Göteborg, vilken de lyckades stänga trots att personalen hade justa löner och ingen klagade.

Har facket någonsin funnits utanför någon hamburgerbar? Nej, där finns de inte. Ingen verkar bry sig.

Kommunalpolitiker står istället i kö för att McDonald’s ska etablera sig i deras kommuner. Här i Skara var de till exempel sju stycken som hjälptes åt med första spadtaget då kedjan etablerade sig för ett par år sedan.

Alla blundar för verkligheten och detta för kedjor som snart gör varenda unge fet. Det är tydligen idealet som sponsras av hela samhället, inklusive politiker, fack och idrottsmän. Något som de som jobbar i det kallar för slaveri. Sju nätter i veckan för 35 kronor i timmen – är det dagens fackföreningar som tillåter detta?

Det här är inte första gången som de här kedjorna tänjer på reglerna. Reklam som riktar sig till barn påstås vara förbjuden, ändå får McDonald’s göra reklam som kopplar samman deras hamburgare med leksaker.

Idrottsstjärnor låter sig kopplas ihop med kedjorna och därmed även till transfetter, palmolja och nu även slaveri. Det ser likadant ut överallt. Är det idrottsstjärnorna som får pengarna som städarna borde ha fått?

Men mest överraskad är jag ändå av att facket bara låter det här pågå. Att de bara blundat medan kedjorna år ut och år in anlitar företag som har skattemål emot sig. Det är som om polisen skulle ägna sig helt åt att kolla cykellysen och strunta i den grövre brottsligheten. Vad gör politiker, skattemyndigheter, revisorer och framförallt facket? Nu lär de inte kunna blunda längre.

Dagens debattör

Bert Karlsson

62 år, f?d skivbolagsdirektör

och politiker, numera

bokförläggare, Skara

Publicerad: