ÅSIKT

Ta de jobb som finns

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Foto: Aftonbladet 26 oktober.
DEBATT

Jag läser i Aftonbladet om a-kasseupproret som givit 20 000 namnunderskrifter hittills mot att regeringen ska höja a-kassans månatliga avgifter.

Lars Frisk, fackförbundet ST:s ordförande vid universitetet i Luleå, vill dumpa rutten fisk utanför Rosenbad eller få skrämma regeringsfolk med sin nakna kropp för att få en ändring i besluten.

Ray Grönlund, 36, stirrar argt på mig från ett uppslag och skriver ”arbetslös utan bröd – alliansen blir vår död”. Vidare läser jag att en annan arbetslös, Sofia Möller, 30, tycker att höjningen är en ond handling och ”det är ju liksom ingenting man drömmer om, att leva på 80 procent av en lön”.

I Sverige finns en massa människor som går arbetslösa och alla vill de ha sina pengar, alltså 80 procent av den lön de hade innan. De vill heller inte betala mer än en hundring i månaden för att få det.

I dag kan man få upp till 730 kronor per dag vilket ger en månadsutbetalning på 14 600 kronor minus skatt. Det är ju inte mycket kan man tycka, men för vad får dessa människor sina pengar? För att vara arbetslösa? Helt rätt att regeringen nu höjer a-kasseavgifterna.

Det är ju delvis jag själv som betalar dessa människors upphälle när de går hemma. Det gör vi alla, och jag förstår att den utgiften är för stor för Sveriges ekonomi. Jag vill inte betala en massa skatt som ska gå till att Ray och Sofia kan vara hemma tills dom har hittat sina drömjobb. Börja jobba, säger jag. Det finns jobb.

Jag förstår att det finns tillfällen då jag ändå måste vara med och hjälpa människor som blivít av med sitt arbete. Men då tycker jag att det ska finnas en vilja hos dem också att ta vad som bjuds på arbetsmarknaden och inte gå och vänta på det där speciella högavlönade jobbet som aldrig verkar infinna sig.

Jag är själv snart nyutexaminerad sjuksköterska och sitter nu och söker jobb för fullt. Jag tycker att det finns en uppsjö av arbeten inom alla sorts arbetsområden. Det kryllar förstås inte av sjuksköterskearbeten som jag absolut önskar men det finns jobb som jag kan söka.

Skulle det nu av en händelse vara så illa att jag inte får ett jobb som syrra någonstans så lär jag inte tära på någon annans ekonomi för det. För det finns alltid arbeten: personlig assistent, städjobb, jobb på någon hamburgerrestaurang och så vidare.

Det är ju inte vad man drömmer om, att ta ett annat arbete än det man bespetsat sig på, men det är ändå ett jobb. Och chansen att tjäna mer än 14 600 brutto är ju ändå rätt hög. Jag blir så trött på människor som anser sig för speciella eller för högt utbildade för att ta vilket arbete som helst.

Jessica Sundell