ÅSIKT

Nu måste hela sanningen fram

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Jag vet inte vad som är sant i bordellhärvan. Helt klart är att ett antal inflytelserika ”herrar” gick på bordell. Hur många de sedan var och vilka de faktiskt var är fortfarande dunkelt.

Helt klart är att det är en oerhört besvärande affär. Om uppgifterna stämmer så är det inte bara en moraliskt och politisk skandal, det är ett hån mot demokratin. Om höga förtroendevalda begick allvarliga brott, som att ha samlag med minderåriga, visade de på ett totalt förakt för folket som valt dem och för de tunga och viktiga poster de innehade.

Jag känner mig kluven i sakfrågan. Är det möjligt att högt uppsatta män ger efter för drifterna trots att de vet att de begår lagbrott, att de kan upptäckas och att flickorna kan komma att berätta vad de varit med om? Det handlar inte i detta fall bara om sex utan om regelrätta övergrepp.

Samtidigt är det bilden av makten och horan! Det är männen med makt som har störst trovärdighet. Stackars deras familjer. Hur kan någon anklaga morfar eller farfar för något sådant? Med makten följer också kontakterna och lojaliteten med andra makthavare, till och med inom polisväsendet.

Alla som inte vill se sanningen frågar: varför lyfter de denna affär en gång till och först nu? Ja, varför?

En sanningskommission vore det enda rätta.

Lotta Gröning

ARTIKELN HANDLAR OM