Så drabbas Medelsvensson av oppositionens skatter

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2012-06-25 | Publicerad 2012-06-20

Henrik von Sydow (M): Här är listan på skatter som oppositionen vill höja

Henrik von Sydow

I dag röstar riksdagen om regeringens ekonomiska vårproposition. De splittrade oppositionspartiernas skattepolitik följer en röd tråd - deras stora skattehöjningar riktas mot vanligt folk. Oppositionspartierna vill höja skatten för Medelsvensson som går upp på morgonen, sätter sig i bilen och åker till jobbet. Varning utfärdas härmed för att oppositionens skattepolitik urholkar plånböckerna och försvårar i vardagen för vanligt folk.

Höjd skatt på arbete, höjda bensin- och dieselskatter, flygskatt, fastighetsskatt, arvsskatt, gåvoskatt, skatt på fritidsbåtar, lastbilsskatt, skatt på handelsgödsel, kärnkrafts- och vattenkraftskatt, högre skatt på andrahandsuthyrning och en illa underbyggd bankskatt. Försämringar eller avskaffanden av RUT- och ROT-avdragen, höjda arbetsgivaravgifter för ungdomar och höjd moms vid restaurangbesök. 

Det är ingen hejd på skatteförslagen som Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet var för sig för fram. Skattehöjningspolitiken har samtidigt några gemensamma nämnare – den riktar sig mot unga människor och vanligt folk. Om det blir dyrare att anställa unga kommer naturligtvis färre att använda sig av den möjligheten. Oppositionspartierna vill också trappa ned eller rentav avskaffa samtliga jobbskatteavdrag. När det blir mindre lönsamt att arbete kommer färre att göra det. Att alla dem som sätter sig i bilen och varje morgon kör till jobbet ska straffas med mindre i lönekuvertet och höjda bensinskatter skapar inga nya jobb. Tvärtom så försvårar det i vardagen för alla som vill arbeta och göra rätt för sig.

Sverige är ett land med långa avstånd och stor glesbygd där många människor lever och arbetar. Med lastbilskatt och gödselskatt minskar marginalerna för människor som lever utanför de stora städerna när allt som kräver transporter går upp i pris. Bröd, smör och ost blir dyrare för alla oss som konsumenter i livsmedelsbutiken när lastbilsskatten ökar.

Vid besöket på det lokala gatuköket kommer också hamburgerkvällen för familjen att bli  föremål för prisökningar på grund av förslaget från det största oppositionspartiet om den fördubblade restaurangmomsen. Och skattehöjningarna stannar inte där. För barnfamiljen som ser framåt emot charterresan till Turkiet väntar en fördyring med 5000 kronor för flygbiljetterna då Miljöpartiet tycker att det är en god ide att inför en flygskatt.

Socialdemokraterna tycker det är häftigt att betala skatt. Vi kan lugnt räkna med riktigt häftiga skattehöjningar för vanligt folk om de rödgröna vinner makten.   

Henrik von Sydow