ÅSIKT

2012 ska bli lösningarnas år

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Håkan Juholt, S, om sitt 2012

Håkan Juholt.

Det finns inget fel med Sverige som inte kan lösas med det som är rätt med Sverige. Uttrycket, en parafras från en förhoppningsfull amerikansk valrörelse, ska vi inte glömma när vi ser till året som gått.

För alldeles för många kan i dag inte skilja på nyheterna om välfärden och en dyster film. I Roy Anderssons ”Sånger från andra våningen” upprepas just ett ständigt mantra: ”Det finns inget vi kan göra” som understryker vanmakten och hopplösheten – något vi ofta hör i samhällsdebatten.

Men Sverige är fyllt av hopp och möjligheter. Redan nu har vi socialdemokrater börjat arbeta fram moderna, framtidsinriktade, men framför allt långsiktiga lösningar på de problem vi alla sett under det år vi lägger bakom oss.

Redan i höstas presenterade vi ett första steg för att lyfta den svenska skolan med fler ambitiösa lärare och elever som blir sedda. Vi arbetar fram en stabil välfärdsmodell som sätter fokus på den verkliga vinsten – den för alla medborgare som tar del av den. I valet mellan snäva vinstintressen och breda allmänintressen ska vi alltid stå på medborgarnas sida. Det handlar om att stå upp för samhället som en idé, där vi är medborgare och inte reduceras till kunder på en marknad.

I mörka tider för ekonomin tänds våra idéer för att rusta vårt land starkt också för kommande generationer.

Det är vårt nyårslöfte: 2012 ska bli lösningarnas år. Det finns inget fel med Sverige som inte kan lösas med det som är rätt med Sverige. Det finns inget vi inte kan göra.

■ ■ Lova fast det inte är valår? Jo, faktiskt! Vi bad partiledarna formulera sina nyårslöften. De publiceras mellan den 27 december och den 4 januari.

Håkan Juholt