Debatt

Att göra vinst av skattemedel är inget nytt

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Inte sedan 70-talet har anti-marknads-vänstern haft större framgång

Vinst är fult. Det påstår i alla fall vänstern. När Carema-skandalen härjade som värst svajade till och med den borgerliga regeringen om vinst i vården är okej eller inte. Vinst har blivit något ondskefullt. Ett skällsord. Inte sedan 70-talet har anti-marknads-vänstern haft större framgång. Vinst har på bara något år förvandlats från något självklart till ett ont litet troll som äter upp små barn till frukost. Och alla skattepengar.

En sak måste vi reda ut direkt. Ett företag som inte genererar vinst går i konkurs. Vinsten behövs för att utveckla verksamheten och hänga med i konkurrensen.

Och för att ge dem som investerat i bolaget ränta på sina pengar, det vill säga aktieutdelning. Inte ens Gustav Fridolin skulle låna ut sina pengar gratis utan att få någon typ av ränta. Då kan man lika gärna sätta in pengarna i madrassen.

Förbjud vinster och vi har i princip förbjudit privata välfärdsföretag och återigen skaffat oss en enbart statlig och kommunal välfärdssektor . Vilket ju är det egentliga skälet varför vänstern driver frågan om vinstförbud. För något annat skäl finns inte. Det är därför debatten fokuserats på vinst och inte på kvalitet. De privata alternativen har nämligen väldigt nöjda såväl kunder som utövare. Friskolor har exempelvis såväl nöjdare elever som nöjdare lärare och högre meritpoäng.

Och att göra vinst av skattemedel är inte något nytt, även om vänstern vill få oss att tro det. Skattemedel har i välfärdssektorn under många decennier förvandlats till vinst i privata företag. Många utländska. Jag ska nämna några få. Microsoft säljer programvara till datorer. GE Medical levererar mycket av all medicinsk apparatur. Liber säljer skolböcker till landets alla

skolor. Foppa-tofflan sitter på många offentliganställdas fötter. Potatisen på skolmatstallrikarna odlas av bönder som driver privata företag. Ingen har någonsin beskyllt dem för att stjäla skattepengar till vinst.

Ulf Lundell sammanfattade det i en intervju i Svenska Dagbladet: ”Jag hatar verkligen hur de tjänar pengar på svensk vård och skola och sedan skeppar ut pengarna till skatteparadis. Jag brukar prata i timmar med min ekonomiska rådgivare om det här”.

Samma ekonomiska rådgivare som gissningsvis ser till att Uffe själv får så stor avkastning som möjligt på sina stålar och så lite som möjligt försvinner i skatt. Men så har också dubbelmoral varit vänsterns paradgren länge. Det otäcka vinst- trollet dyker bara upp där det passar vänsterns politik för dagen.

Rebecca Weidmo

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Rebecca Weidmo Uvell

ÄMNEN I ARTIKELN

Rebecca Weidmo Uvell