Debatt

Fattiga fick det inte sämre med Thatcher

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Debattören: Wilson borde grunda sin artikel på kunskap i stället för fantasier

Margaret Thatcher är inte ”en av världens mest hatade politiker” som Roger Wilson påstår. Hon hyllas fortfarande i Östeuropa som en av de som bidrog till Sovjetunionens sönderfall. Brittiska BBC hade år 2008 en omröstning om 1900-talets mest framgångsrika premiärministrar. Hon hamnade på tredje plats, efter krigshjälten Churchill och välfärdsstatens arkitekt Clement Atlee.

Hon beskrev inte heller alla fackföreningar som ”en inre fiende”, utan specifikt gruvarbetarnas fackförening National Union of Mineworkers, NUM. Deras ledare, kommunisten Arthur Scargill, ville, finansierad av bland andra Gaddafi, störta en demokratiskt vald regering.

De fattiga fick det inte ”sämre” i Storbritannien. När Thatcher avgick 1990 hade deras realinkomst ökat tack vare inflationsbekämpningen.

”Slentrianmässiga” privatiseringar förekom inte heller. Hon ville exempelvis inte privatisera infrastruktur såsom post och järnvägar.

Det som privatiserades var industrier som länge gått på knä och överlevt endast på grund av statliga subventioner. I dag tycker ingen, förutom Roger Wilson får man anta, att staten exempelvis ska äga bilfabriker som tillverkar bilar som ingen vill köpa.

Roger Wilson är filmvetare och har nog sett många av den brittiska vänsterns filmer och lyssnat på deras musik. Hans artikel borde dock ha varit baserad på historiska kunskaper. Men i stället sprider den floskler, fantasier och rena fånigheter.

David Lindén, doktorand i historia vid King’s College i London. Hans avhandling skildrar Thatchers relation till Skandinavien.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt