Debatt

Är det försvarbart att skolföretag skatteplanerar?

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

I dag avslöjar Aftonbladet att landets största friskoleföretag Academedia mörkat vinster med avancerad skatteplanering.

Nu vill en starkt kritisk Anders Borg begränsa ränteavdragen.

I kvällens "20 minuter" bemöter Academedias kommunikationschef Paula Hammerskog kritiken i den debatt mot Ulla Andersson (V)

I Aftonbladets öppna granskning av vinsterna i välfärden framkommer det i dag att friskolejätten Academedia har skatteplanerat för att mörka vinster. Enligt skatteverket har det här sättet att skatteplanera uppkommit sedan regeringen genom en ny lagstiftning 2013 förbjöd koncerner att ha lån i skatteparadis. I stället gör man som Academedia: Skickar vinsten till tre svenska holdingbolag och kvittar ut den mot ränteutgifter.

Men enligt Academedias kommunikationschef Paula Hammerskog har företaget inte ägnat sig åt skatteplanering.

"Det är en missuppfattning"

– Vi lånar pengar för att utvecklas, precis som alla andra företag och vi måste betala räntor. Jag tror inte att Skatteverket kan ha haft all information, det är en missuppfattning, säger hon. 

Trots att den här typen av skatteplanering inte är olaglig har kritiken varit skoningslös. Många tycker att upplägget är djupt omoraliskt och sex av tio svenskar vill att vinster i välfärden avskaffas, eftersom det ger företag möjligheten att smita från skatt och göra stora vinster på skattebetalarnas bekostnad. 

Paula Hammerskog vill inte uttala sig om den här kritiken.

"Vinstintressen har inte i välfärden att göra"

– Har vi bestämt att vi ska ha privata företag i välfärden så ska samma regler gälla för alla. Det är inte upp till mig att avgöra om det är omoraliskt eller inte, säger hon.

Enligt Ulla Andersson, ekonomisk politisk talesperson för vänsterpartiet är det här ytterligare ett exempel på att vinster i välfärden är en dålig idé.

– Vinstintressen har inte i välfärden att göra. Där ska behov och demokrati styra, säger hon.

Hon menar att det är uppenbart att det handlar om skatteplanering, oavsett vad Academedia och liknande företag säger. Och att det bara är "vanligt företagande" ger hon inte heller mycket för.

– De är beroende av skattepengar, då ska de också bidra till välfärdssamhället. Och när de säger att de använder vinsten till att återinvestera så vet vi ju att det handlar om att köpa nya skolor, inte på att förbättra barnen utbildning, säger hon.

"Vi bör ställa krav"

Per Ankersjö, centerpartistiskt borgarråd i Stockholm stad tycker att det kan vara på sin plats att strama åt reglerna om det är så att företag inom välfärdssektorn skatteplanerar på gränsen till vad som är lagligt.

Men när det gäller vinster i välfärden i stort så tycker han att vänsterpartiet är fel ute.

– De vill tillbaka till tiden då politiker och handläggare valde skola och vårdcentral åt människor. Brister finns både i offentlig och privat verksamhet. Det vi kan göra är att ställa krav och vi har också infört skärpningar i lagen, säger han.

Missa inte kvällens debatt i "20 minuter" klockan 18

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt