Okunnighet om nazismen i Ukraina

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2014-03-07

Maj Wechselmann: Mina släktingar sköts i massgravar - nu tågar fascister åter på gatorna

Denna vecka fick jag brev från rabbin Menachem Glisnshtain i den västukrainska staden Tjernivtsi:

”Kära fru Wechselmann, ni vet från nyheterna att den nuvarande instabila politiska situationen påverkar alla ukrainare menligt. Detta gäller tyvärr i synnerhet de judiska medborgarna.

Läget på gatorna är mycket spänt, och det finns knappast något normalt liv kvar här längre. Osäkerheten påverkar direkt vårt liv som är på väg att kollapsa…

Min familj och jag och mina döttrar har beslutat att än så länge stanna och försöka rida ut stormen.”

I våra medier beskrivs nazistpartiet Svoboda som ”ett litet hypernationalistiskt parti”. Men partiet har majoritet i regionen Ternopil oblast, liksom i närmsta storstaden, Lviv.

Svobodas ideolog Yuri Mykhal'chyshyn säger: ”Vi är mot mångfald, vi anser att tolerans är kriminellt.”

För att understryka sina avsikter har Svoboda börjat byta ut gatunamnen i Lviv. Fredsgatan har döpts om till Nachtigallgatan för att ära den grupp av ukrainska hjälptrupper som deltog i massakern på stadens judar under Hitlers ockupation av Ukraina.

Judeförföljelsen har starka historiska traditioner i landet. Min mamma föddes 1902 och året därefter började de första stora massakerna mot judarna. Ryska tsaren spred rykten om att judarna planerat nederlaget i ryskjapanska kriget. Upp emot en miljon judar emigrerade.

Under första världskriget eskalerade pogromerna, nu fick judarna skulden för första världskriget. Min mor var på flykt stora delar av sin barndom, ibland under förhållanden som påminner om Anne Franks tillvaro, gömd på vinden.

Det är en mycket gammal tradition att mörda judar i Ukraina. Idag hyllar Svoboda dessa mördare.

Svoboda vänder sig mot allt som inte är rent ukrainskt, mot judar, ryssar, polacker och homosexuella. “En nation är en organisk varelse, historiskt sett, en våg av passionerad energi som förenar det förflutna med nuet” säger Mykhal'chyshyn.

Frågan är om det var med ”passionerad energi” eller med ohämmat fanatism och brutalitet som de ukrainska nazisterna mördade över 26 000 judar i Kamenetz Podolsk på två dagar sommaren 1942.

Mellan 1941 och 1944 mördades nästan en miljon judar i Ukraina. Många sköts ned i massgravar av ukrainska "Schutzmänner".

Varifrån vet jag detta?

Förra året sökte jag efter mina släktingars massgrav, där de alla hade skjutits ned i närheten av Tjernivtsi.

Den tyska historikern Grzegorz Rossolinski-Liebe, tvingades under hösten 2013 ställa in sina föreläsningar runt om i Ukraina, eftersom hundratals partimedlemmar från Svoboda dök upp och hotade honom fysiskt när han skulle föreläsa om Svobodas förebild och nationella hjälte, Stepan Bandera.

Bandera var ledare för den ultranationalistiska gruppen OUN som deltog i massavrättningarna av judarna under andra världskriget.

I januari 2014 firade Svoboda Stepan Bandera med ett mäktigt fackeltåg och fanor prydda av inverterade hakkors genom Kiev, fram till Stadshuset som Svoboda hade ockuperat.

I såväl USA som EU och inte minst i Lund har man på universitet och forskningsinstitut gjort djupdykningar i nynazismen i Östeuropa. Man vet precis vad Svoboda står för.

Varför är svenska media så okunniga?

Maj Wechselmann