ÅSIKT

Han tog ställning för Bosnien

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Jonas Paulsson (MP): Generalen i Sarajevo sinnebilden av en humanist

Foto: Jovan Divjak

REPLIK Spasoje Marjanović kritiserar Folkpartiet för att den 23:e november ha bjudit in den bosniske generalen Jovan Divjak till riksdagen.

För det första är Jovan Divjak inte det minsta kontroversiell för några andra än debattörens likasinnade. Divjak är snarare sinnebilden av en humanist som har kämpat för sitt folk oavsett om de var bosniakier, serber eller kroater.

För det andra utelämnar Marjanovic att den jugoslaviska folkarmén, JNA, under 1992 kontrollerades av Serbiens president Slobodan Milosevic. JNA bedrev vid denna tid en aggression mot grannlandet Bosnien–Hercegovina.

Jovan Divjak tog ställning för Bosnien. Under tre långa år ledde han försvaret av Sarajevo. Hundratusentals människor i Sarajevo har ytterst Jovan Divjak och de många andra krigshjältarna att tacka för att de inte gick samma öde till mötes som männen och pojkarna i Srebrenica.

2011 försökte serbiska myndigheter få Jovan Divjak arresterad och utelämnad från Österrike. Men Österike skickade frågan till Haagtribunalen och kom fram att det inte finns någon anledning att ens inleda en förundersökning av Divjak.

Jag hade tillfälle att träffa Jovan Divjak när han besökte riksdagen.

Vi skakade hand, fotograferades tillsammans och han signerade en bok åt mig. Efter sitt anförande fick han stående ovationer. Det är människor som Jovan Divjak vilka i första hand ser sig som bosnier som driver försoningen framåt. Försoning förutsätter rättvisa åt offren. Men även att människor kastar av sig de etiketter nationalistiska politiker satt på dem. Det är just vad Jovan Divjak som etnisk serb har gjort och det är därför vi är så många som älskar honom.

Jonas Paulsson