Debatt

Är Moderaterna också redo att lämna EU?

Ministrarna: Att släppa in SD är att leka med elden

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Margot Wallström, Isabella Lövin och Ann Linde: ”Att släppa in högerextrema eller fundamentalister i värmen, att ge dem makt och inflytande, är att leka med en eld som snabbt kan förvandlas till en skogsbrand. ”
Margot Wallström, Isabella Lövin och Ann Linde: ”Att släppa in högerextrema eller fundamentalister i värmen, att ge dem makt och inflytande, är att leka med en eld som snabbt kan förvandlas till en skogsbrand. ”

DEBATT

DEBATT. Just nu pågår Moderaternas Sverigemöte där moderata politiker från hela landet har samlats för att diskutera sin politiska riktning.

En fråga som vi vill ställa är hur samarbetet med Sverigedemokraterna ska hanteras i de utrikespolitiska frågorna.
Utrikes- och inrikespolitik är i vår globaliserade värld alltmer sammanflätade och en otydlighet inom utrikespolitiken kan snabbt få konsekvenser även här hemma.

Krig och konflikter pågår på en rad håll i världen och har orsakat den svåraste humanitära krisen sedan andra världskriget, med 65 miljoner människor på flykt. Jordens klimatsystem är i farlig obalans, när nya temperaturrekord slås på löpande band och extrema väderfenomen blir allt vanligare.

Demokratiska fri- och rättigheter utmanas i en rad länder av regimer som angriper civilsamhället, den fria pressen och kvinnors rättigheter.

Rysslands uppförande, från militärt agerande till desinformation och påverkansoperationer, ökar spänningen i världen. Vi ser också hur EU, som ett av vår tids viktigaste instrument för att skapa fred, tillväxt och stabilitet i Europa, nu utmanas från allt fler håll. Det gäller inte minst det stundande brittiska EU-utträdet. Också den amerikanska regeringen har tagit en rad beslut som väcker oro, när det gäller kvinnors rättigheter, klimatfrågan, och begränsningar av frihandel.

Mitt i allt detta vädrar främlingsfientliga, högerextrema och protektionistiska rörelser morgonluft.
Högerextrem propaganda och rena lögner nästlar sig in i den politiska debatten. Skrönor blir till verklighet. Åsikter jämställs med forskning.

Nu, mer än någonsin tidigare, måste vi stå upp för de grundläggande värderingar som har byggt Sverige starkt. En solidarisk och jämlik samhällsmodell som vilar på kunskap, demokrati, mänskliga rättigheter och rättsstatens principer.

Det innebär en politik där EU används som verktyg för att skapa och stödja ett konkurrenskraftigt näringsliv och en öppnare handel med omvärlden. En politik som konsekvent, och över hela världen, står upp för kvinnors rätt att bestämma över sin egen kropp.
En politik som tar hotet mot vårt klimat på allvar och agerar för att vända den globala uppvärmningen. Sverigedemokraterna bryter mot samtliga av dessa framtidslöften.

Alla politiska partier har som mål att driva igenom sin politik.

Det samarbete som Anna Kinberg Batra nyligen aviserat mellan Moderaterna och Sverigedemokraterna kommer självklart inte innebära att det enbart är moderat politik som genomförs.

Vi måste utgå ifrån att även Sverigedemokraternas politik kommer att genomföras på en rad områden.

Moderaterna måste därför ge besked i ett antal frågor som är centrala för Sverige:
Hur blir det med Sverigedemokraternas krav på en folkomröstning om EU?

Är Moderaterna beredda att förhandla om det? Ska ni diskutera utträde ur EU med Sverigedemokraterna, trots att ni vet att över 70 procent av vår export går till EU:s inre marknad?
Hur blir det med aborträtten och frågor som rör sexuell och reproduktiv hälsa?

Är Moderaterna beredda att gå Sverigedemokraterna tillmötes när det handlar om att begränsa kvinnors rätt att bestämma över sina egna kroppar?
Hur kommer klimatfrågan att hanteras?

Sverigedemokraterna har attackerat statliga myndigheter som påstås överdriva klimathotet, och har föreslagit att stora delar av klimatpolitiken helt monteras ner.

Historien lär oss en viktig sak: De rörelser och partier som värnar om alla människors lika värde har ett särskilt stort ansvar att hålla rent från extremism.

Att släppa in högerextrema eller fundamentalister i värmen, att ge dem makt och inflytande, är att leka med en eld som snabbt kan förvandlas till en förödande skogsbrand.


Margot Wallström
Isabella Lövin
Ann Linde


Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Krisen i Moderaterna

LÄS VIDARE

REPLIK. Försök inte vilseleda om moderater och EU

ÄMNEN I ARTIKELN

Krisen i Moderaterna

Moderaterna

Sverigedemokraterna

Anna Kinberg Batra

Margot Wallström

Isabella Lövin

Ann Linde