Debatt

Jag är så trött på er abortmotståndare

Barnmorska: Abort är en grundläggande rättighet och en självklar del av svensk sjukvård

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Ulrica Oscarsson: ”Det är dags för debatten att fyllas av andra barnmorskors ansikten, alla vi som inte håller med abortmotståndarna, alla vi som ser aborträtten som en grundläggande del av kvinnors rättigheter och som en självklar del av svensk sjukvård.” Många artiklar har handlat om abortmotståndet och rätten att vägra medverka till abort (t h).
Ulrica Oscarsson: ”Det är dags för debatten att fyllas av andra barnmorskors ansikten, alla vi som inte håller med abortmotståndarna, alla vi som ser aborträtten som en grundläggande del av kvinnors rättigheter och som en självklar del av svensk sjukvård.” Många artiklar har handlat om abortmotståndet och rätten att vägra medverka till abort (t h).

DEBATT

DEBATT. Mitt tålamod är snart slut, jag är trött på att abortmotståndare i och utanför sjukvården har lagt beslag på debatten så att det nu verkar framstå för allmänheten som om Sveriges barnmorskor tycker att abort är fel. Jag är trött på att se ansiktet på den abortvägrande barnmorskan i Jönköping, Ellinor Grimmark, dominera nyhetsflödet.

Det är dags för debatten att fyllas av andra barnmorskors ansikten, alla vi som inte håller med abortmotståndarna, alla vi som ser aborträtten som en grundläggande del av kvinnors rättigheter och som en självklar del av svensk sjukvård som var och en som anser sig vara i behov av ska ha tillgång till utan att behöva oroa sig för stigmatisering, skuldbeläggande eller dåligt bemötande.

Vi kan kalla henne Linda. Kvinnan som precis ska lämna sjukhuset där jag har vårdat henne under dagen. Linda har med hjälp av de läkemedel hon fått av mig gjort en abort och jag har stöttat henne genom min omvårdnad.

Innan hon går ger hon mig en kram och tackar för att jag varit så snäll och omtänksam mot henne. Hon berättar att hon varit orolig över hur det skulle vara att göra abort men att hon känt sig trygg i mina händer.

När jag kramar Linda tänker jag på hur sorgligt det är att hon vill tacka mig för att jag varit omtänksam, det som är det mest självklara för mig har inte varit självklart för henne. Insikten lägger sig som en sten i mitt bröst.

Sedan nyheten om Ellinor Grimmark briserade har debatten om aborträtt och kvinnors rätt till sin egen kropp blossat upp. Abortmotståndet har funnit nya vägar att angripa aborträtten i Sverige, genom ett försök att införa så kallad samvetsfrihet i vården.

Hur vi som arbetar i vården ser på samvetsfrihet framgår med all tydlighet av de kritiska uttalanden som gjorts av Vårdförbundet, Barnmorskeförbundet och Svenska Läkaresällskapet. Och att abort är en del av barnmorskeyrket är klargjort både av Socialstyrelsen och Barnmorskeförbundet. Men när jag möter Lindas oro undrar jag om detta budskap verkligen nått ut till de som står inför att göra en abort?

Jag befarar att abortmotståndarnas propaganda har solkat kvinnors förtroende för barnmorskor och jag är orolig för att det finns kvinnor som inte vågar lita på att barnmorskor ska ge god vård utan att döma och moralisera.

När Linda och jag skiljs åt känner jag mig obeskrivligt stolt över att vara barnmorska och över att jag får göra skillnad i kvinnors liv varje dag. En av dessa skillnader är tillgången till säker abort utan att bli ifrågasatt; en rättighet som vi är få i världen som ges möjlighet till. Det är därför jag nu bestämt mig för att visa en bild av en annan barnmorska; en barnmorska som vill ge god och lika vård oavsett bakgrunden till besöket. En barnmorska som alltid står på kvinnornas sida och som respekterar deras val.

Såhär ser jag ut. Jag är barnmorska, jag är beredd att slåss för varje kvinnas rätt till sin kropp och för allas rätt till god och lika vård!

Fotnot: ”Linda” är ingen verklig person utan är skapad utifrån flera olika kvinnor som jag har träffat.

Ulrica Oscarsson, barnmorska


Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Debatten om samvetsfrihet

LÄS VIDARE

DEBATT. Barnmorskan är ett hot mot aborträtten

ÄMNEN I ARTIKELN

Debatten om samvetsfrihet

Ellinor Grimmark

Abort

Barnmorskeförbundet