ÅSIKT

Inte säkert billigare att flytta Almedalen

Replik på Björn Söder (SD) om att låta alla kommuner arrangera politikerveckan

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Mia Stuhre: Det är inte säkert att en flytt av veckan skulle göra någon större skillnad för kostnaderna om inte den nya platsen har överkapacitet av lokaler, mark och boende.
DEBATT

REPLIK. Almedalsveckan arrangeras av de partier som sitter i riksdagen, via lokala politiker på Gotland. Region Gotlands värdskap innebär bland annat att stå för det officiella programmet, presscenter, toaletter och städning på allmänna ytor, säkerhet samt uthyrning av gatumark.

Förutom att varje riksdagsparti har sin dag i Almedalen, står ett antal självständiga arrangörer för innehållet i veckan. Dessa hyr i de flesta fall lokal, mark och boende från privata värdar, fastighetsägare och hotellkedjor, vilket Region Gotland inte kan styra över.

Som Almedalsveckans värd vill vi bidra med prisvärda alternativ. Vi erbjuder exempelvis möjlighet för ideella föreningar att sova i skolsalar nära Almedalen. Det går att hyra ett par kvadratmeter markyta i ett centralt läge för några hundralappar om dagen och reskostnaderna är i stort sett desamma oavsett när under sommaren man åker.

Sedan 2001 har Almedalsveckan växt från 52 evenemang till hela 3794 förra året. Konkurrensen om lokaler och boenden i attraktiva lägen bidrar till att priserna stiger, precis som det lär göra på andra platser.

Det är inte säkert att en flytt av veckan skulle göra någon större skillnad för kostnaderna om inte den nya platsen har överkapacitet av lokaler, mark och boende. Det finns inte så många platser som kan ta emot närmare 40 000 besökare samlade på ett ställe. Förra årets besökare hade 3794 kostnadsfria programpunkter att ta del av. I relation till att åka på en vanlig konferens är det en unik möjlighet till kostnadseffektiv kompetensutveckling.

Att det är trevligt under veckan borde inte ligga den till last, det är en styrka att besökare och arrangörer trivs. Det bidrar till att skapa en otvungen stämning som möjliggör oväntade möten.

Att organisationer, företag och kommuner väljer att komma år efter år talar för att många håller med oss om det.

Välkommen till Almedalsveckan 2017.


Mia Stuhre, projektledare Almedalsveckan


Häng med i debatten – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

ARTIKELN HANDLAR OM