ÅSIKT

Att skicka till oss tjänar ingenting till

Replik från Pensionsmyndigheten om det orangea kuvertet

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Sten Eriksson från Pensionsmyndigheten svarar debattörerna från FI.
DEBATT

REPLIK. Företrädare från partiet Feministiskt Initiativ uppmanar i en debattartikel i Aftonbladet den 3 mars alla som är missnöjda med pensionen att skicka tillbaka det orange kuvertet till oss på Pensionsmyndigheten. Det kan man absolut göra om man vill, men det tjänar inte så mycket till.

Pensionsmyndighetens uppdrag är att administrera och berätta om det system som är demokratiskt beslutat. Det innebär att det inte är så stor idé att rikta en protest mot oss om du är missnöjd.

Vårt syfte med det orange kuvertet är att informera om pensionen och visa att vi håller reda på hur mycket du har tjänat in till din allmänna pension. Vi vill också nå ut med budskapet att du inte ska nöja dig med att läsa vad som står i kuvertet – för att få helhetsbilden av din pension behöver du nämligen logga in på minpension.se.

Vi vet att många tycker att pensioner är krångligt. Vi vet också att det finns en bransch som vill tjäna pengar på människors pensionsångest. Pension behöver inte vara krångligt – du behöver dock känna till vad som påverkar storleken på din framtida pension.

Storleken på din pension avgörs av hur många år du arbetar, vilken lön du har, om du betalar skatt på detta arbete och om du har tjänstepension.

Pensionssystemet vi har idag är i grunden könsneutralt. Däremot så avspeglar pensionen de skillnader i inkomst mellan män och kvinnor som finns under hela arbetslivet, och därför är det vanligt att kvinnor har lägre pension än män.

Om inkomstskillnaderna skulle jämnas ut, och om män och kvinnor i framtiden skulle jobba lika många timmar och ha lika lön, skulle också skillnaden mellan män och kvinnors pension jämnas ut.

Det senare kan vi inte påverka från Pensionsmyndighetens sida. Det vi däremot kan göra är att fortsätta sprida kunskap om vad som är viktigast för din pension, informera om hur olika livshändelser och val som görs i samband med dessa händelser påverkar din pension och göra det enklare för dig att både förbereda din pension och sedermera också leva som pensionär.


Sten Eriksson, kommunikationschef, Pensionsmyndigheten
Häng med i debatten – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.