ÅSIKT

Moderater, lägre bidrag leder inte alls till jobb

Replik om sänkta bidrag efter Swish-inkomst

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Foto: TT
De fyra skriver: ”Varje krona som betalas ut i bidrag skjuter jobb och en egen lön en krona längre bort”. Så dumt. Försörjningsstödet ska göra så att människor får mat och kan behålla bostaden i en kris, skriver Per Sternbeck.

REPLIK. Ett sätt att visa handlingskraft på, är att hitta på ett problem som inte finns och sedan hitta en lösning på det icke existerande problemet. Det är precis vad fyra M-politiker gör i Aftonbladet.

Jag har i 15 år jobbat med personer som går på socialbidrag. Jag har läst rapporter, artiklar och domar i ämnet. Pratat med sökande och socialtjänster landet runt.

Jag har aldrig hört att en kommun över tid ger bidrag över riksnormen. Tvärtom avslår kommuner ofta ansökningar så att den sökande inte kommer upp till normen. Det är ett riktigt problem.

De fyra moderaterna skriver: ”Varje krona som betalas ut i bidrag skjuter jobb och en egen lön en krona längre bort”. Så dumt. Försörjningsstödet ska göra så att människor får mat och kan behålla bostaden i en kris.

Inte tror väl de fyra att man snabbare får ett jobb om man är hemlös eller om man svälter? Varje krona som betalas ut är en förutsättning för att komma vidare till egen försörjning.

Till slut, om likabehandling gäller: De fyra sitter på poster med löner som är många gånger högre än försörjningsstödet. Pengarna tas från samma kassa, men det utgör tydligen inget problem.

De fyra är dessutom med i ett parti som uppbär bidrag från staten. Man får stora bidrag från privata donatorer. Men dessa inkomster vägrar man redovisa. Den vägran hade aldrig fungerat om partiet gått på försörjningsstöd. Då hade man blivit utan bidrag.

PS. Om man får 5 000 kronor om dagen insatt på Swish får man inte försörjningsstöd. Då ligger man över riksnormen.

Per Sternbeck, Föreningssekreterare i föreningen Equal


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Artikeln är en replik. Läs hela debatten här

ARTIKELN HANDLAR OM

Hemlösa

Swish

Politik