Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sigrid, Siri

Stå på dig – du måste inte ta det där glaset

Debattörerna: Fyra av tio tror de uppfattas som tråkiga om de inte dricker

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2018-11-01

Att riskera att hamna utanför den sociala gemenskapen kan göra det svårt för oss att sätta gränser och istället tillfredsställa andras förväntningar, skriver Karin Hagman och Karin Boson.

DEBATT. Klockan är strax efter 18 och cykeln parkeras alldeles intill husväggen. Genom fönstret syns vännerna som redan tagit plats vid den marmorbeklädda bardisken på stadens trivsamma vinbar.

Utanför faller höstlöven i takt med skymningen… och du som bara skulle ta ett glas.

Det uppfyllda vinglaset signalerar din plats och du skyndar att vrida om nyckeln i låset för att snabbt träda in i gemenskapen. Ni skålar i Chablis och betar av samtalen om jobbet och chefen, sambon och sexlivet. Ett glas blir snabbt till två och nu föreslår Helena att ni istället ska ta in en flaska.

Utanför faller höstlöven i takt med skymningen… och du som bara skulle ta ett glas.

Det finns situationer där de flesta av oss upplever att det finns en förväntan att dricka. Situationer där vi förväntas leva upp till såväl våra egna som andras oskrivna regler – på middagen, på dejten eller på tjejträffen i baren.
Ett av flera problem vad gäller dessa oskrivna regler är att de oftast är socialt betingade, vilket gör att våra beslut baseras på intuition istället för reflektion.

Därför behöver vi synliggöra de oskrivna regler som fungerar som ett osignerat alkoholkontrakt. Vi behöver förstå det grupptryck som får oss att göra saker som vi egentligen inte vill.

Denna insikt är en utmaning i sig – vi vill inte erkänna för oss själva att vi låter oss påverkas av andra. Istället söker vi efter snabba genvägar och enkla argument som bekräftar vår känsla och låter oss ingå i gemenskapen.
Det var ju så länge sedan ni sågs och ni har ju så kul tillsammans…

Att riskera att hamna utanför den sociala gemenskapen kan göra det svårt för oss att sätta gränser och istället tillfredsställa andras förväntningar. Dessutom utsätts vi ofta för övertalningsförsök – åtta av tio uppger att de har uppmanats att dricka eller dricka mer än de egentligen hade planerat.

Så många som fyra av tio tror att de uppfattas som tråkiga om de inte dricker.

Innan du ens hunnit tänka klart, insisterar Helena att ni minsann hinner med ännu ett glas. Du sväljer dina invändningar och ger vika. Du textar att du blir sen hem och skjuter bort tankarna på morgondagens tidiga möte.

Vi är många som kan känna igen oss i situationen. Så många som fyra av tio tror att de uppfattas som tråkiga om de inte dricker. Oavsett ålder är det viktigt att ingå i ett socialt sammanhang, och att då stå emot normer har ett högt pris.

Det är enklare att ställa upp på situationens oskrivna regler genom att beställa det där glaset på dejten, ta in ytterligare en omgång öl under barrundan eller svepa hela nubben till släktens ostämda toner av ”hej tomtegubbar”.

Enligt undersökningen Alkoholindex har vi blivit mer tillåtande mot alkohol. Kanske beror det på att alkoholen ständigt finns närvarande i våra sociala liv.

För att bryta mot de oskrivna reglerna behöver vi skapa ett positivt grupptryck, en knuff i rätt riktning.

  1. Truga inte – respektera om andra inte vill dricka alkohol eller dricka ännu ett glas.
  2. Sköt dig själv – fråga aldrig varför någon väljer att inte dricka, det är deras beslut.
  3. Ta kontroll – ha en replik eller två i rockärmen för att snabbt hantera situationen: ”Nej, inte just nu.” ”Tack, gärna en alkoholfri öl.”
  4. Byt miljö – föreslå att after-worken ersätts med en aktivitet som inte kretsar kring alkohol, exempelvis karaoke, konsert, bowling eller biobesök.

En del av den forskning som bedrivs idag fokuserar på de psykologiska processer – tankar, känslor och beteenden – som påverkar vårt bruk av alkohol. Det är viktigt eftersom vi behöver synliggöra de oskrivna regler som gör att det känns enklast, på kort sikt, att dricka alkohol trots att vi inte vill eller inte hade planerat att dricka från början.

Det behövs därför mer kunskap om vad som påverkar vårt drickande och tydliga råd om vad vi kan göra för att sätta gränser. Vi behöver vara fler som tar ansvar för att ifrågasätta det osignerade alkoholkontraktet.

Du leder din cykel hem genom natten. Nästa gång lovar du dig själv att stå på dig.
Karin Hagman, vd för IQ
Karin Boson, leg psykolog och doktorand i psykologi vid Göteborgs universitet


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Följ ämnen i artikeln