ÅSIKT

Inget undkommer Döda stjärnan

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
1 av 2
DEBATT

Om 50 år är vi på mars tror svenska rymdforskare när de funderar över framtiden. Redan idag kan vi bevittna stjärnornas krig. Då menar jag inte på film à la Hollywood utan i verkligheten i rymden. Forskare från NASA har fångat en blå- och rosaskimrande ljusstråle som skjuts ut från ett svart hål i rymden och förintar allt i dess väg. De har döpt den till Döda stjärnans galax. Den är som en tyrann säger atomfysikerna Neil deGrasse Tyson till nyhetsbyrån AP.

Det är ganska läbbigt tycker jag, men också lite kittlande. Förstå vad mycket vi inte vet om universum. Vad är det i det svarta hålet där den döda stjärnans galax kommer ifrån?

Skulle den nå jorden hade vi inte en chans. Men vi är tydligen på säkert avstånd, den är 13,2 miljarder biljoner kilometer ifrån oss.

Under tiden fortsätter vi att fundera på rymden utifrån vår egen tankeförmåga. Tyskarna vill köpa tomter på månen. Äventyrsföretag planerar rymdresor och rymdhotell. Jag önskar mig något när jag ser en stjärna falla.

Allt detta känns lite fjuttigt faktiskt.

Tänk vad lite vi vet om våra grannar i rymden. Ungdomarna som skriver på sidan idag har betydligt större visioner. Deras berättelse kommer att sättas i en tidkapsel och läsas igen om 50 år.

Lotta Gröning

ARTIKELN HANDLAR OM