ÅSIKT

Vi är väl för dumma för att få rösta

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

I går diskuterade EU:s statschefer det nya EU-fördraget – igen. Det har varit många turer sedan Nederländerna och Frankrike röstade nej. Det är inga större problem för EU:s statschefer att rösta ja till fördraget, däremot ska sedan varje medlemsland också godkänna förslaget. Det kan innebära svårigheter. Alla länder gör inte som Sverige där vi medborgare anses för dumma för att få ha en åsikt om grundlagen som bildar det nya riket. Det finns ingenting att folkomrösta om säger EU-minister Cecilia Malmström.

Hon kanske har rätt. Det är inte så viktigt för svenska folket att grundlagen skrivs om så att viktig lagstiftning överlämnas till EU. Folk är ju ändå så ointresserade av politik och samhällsfrågor att de säkert inte bryr sig om att demokratin inskränks och att rätten att påverka minskar drastiskt.

Eller ...

De folkvalda har under flera år försökt lära oss att vara nöjda med vad politikerna bestämmer. Alla svåra frågor tystas helt enkelt ner.

Vad sjutton – vi har ju hoppat på EU-tåget, vi har gått med i en klubb och då säger man ja och amen till det som beslutas.

Nu väntar vi bara på ett medlemskap i Nato.

Lotta Gröning

ARTIKELN HANDLAR OM