ÅSIKT

Jordbrukets påverkan är ett faktum

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Slutreplik från WWF om algblomningen

SLUTREPLIK. I ett svar på vår tidigare artikel i Aftonbladet om övergödning och dess konsekvenser kom ett snabbt svar från flera undertecknare som hävdar att vi blundar för historien och skuldbelägger matproduktionen.

WWF har aldrig och kommer aldrig att skuldbelägga jordbruket för hela Östersjöns övergödningsproblematik. Men det är ett faktum att den största enskilda landbaserade källan till näringssläckaget runt Östersjön är jordbruket.

Det är därför Världsnaturfonden WWF med våra partners i andra länder har jobbat med enskilda jordbrukare och jordbruksorganisationers rådgivare för att i olika projekt minska problemet. Många svenska bönder har på olika sätt med eller utan miljöstöd minskat sina utsläpp.

Alla dessa liksom engagerade bönder i övriga Östersjöländer gör en viktig insats vilket WWF lyft fram i många olika sammanhang.

Vidare så vet WWF liksom de flesta forskare att miljöskulden är stor vad gäller Östersjön. Det gäller fosfor likväl som diverse miljögifter. Däremot så tror vi inte, liksom många forskare med oss, att vi i dag har kunskap och teknik för att åtgärda problemen med havsbaserade åtgärder i Östersjön. De ekologiska, ekonomiska och politiska (det vill säga utanför svenskt territorialvatten) konsekvenserna är fortfarande inte klarlagda.

För WWF är det självklart att vi måste fortsätta dra åt alla kranar där utsläpp av fosfor sker. En eventuell framtida havsbottensanering kräver betydligt mer kunskap om vi ska kunna säkerställa att det sker utan att riskera de viktiga ekosystem som finns i Östersjön.

Håkan Wirtén, generalsekreterare WWF

Lennart Gladh, Östersjöexpert WWF

Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

ARTIKELN HANDLAR OM