ÅSIKT

Som att väga Zlatans lön mot Allsvenskans

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Debattören: LO använder sig av extrema jämförelser när de ställer vd-löner mot industriarbetarelöner

Som att jämföra Zlatans lön med Allsvenskans. LO:s rapport Makteliten bygger på extrema jämförelser, menar debattören. Bilden är ett montage.
Andreas Lauritzen.

DEBATT. För ett par veckor sedan kablades nyheten om Zlatans Ibrahimovics senaste löneförhöjning ut. Zlatans klubb Paris Saint Germain, PSG, hade höjt svenskens lön från 700 000 till 1 500 000 euro i månaden. Det motsvarar en årslön på drygt 160 miljoner kronor eller 226 snittlöner till Allsvenskans spelare.

Någon kanske undrar om Zlatan verkligen är värd detta? Men egentligen är det inte så konstigt. Marknaden betalar alltid vad den anser något eller någon vara värd. Och om inte PSG skulle slanta upp för Zlatan, så skulle någon annan klubb göra det. PSG räknar helt enkelt med att det skulle kosta mer att förlora Zlatan.

I dagarna presenterar LO sin rapport i serien Makteliten. Där jämförs inkomst av såväl tjänst som kapital för en grupp av LO utvalda vd:ar i de största svenska börsbolag med den genomsnittliga, fasta grundlönen, för en svensk industriarbetare.

LO använder sig i sina jämförelser av extremer, vanligt förekommande i sensationsjournalistik, för att opinionsbilda under den pågående avtalsrörelsen. Att utdelning på egenägda aktier räknas med, dock bara för direktörerna, gör också att jämförelsen haltar ytterligare.

Sverige har runt 900 000 företag. De börs-vd:ar som LO har valt att lyfta fram är inte alls representativa genomsnittliga svenska vd:ar. Vd:arna som lyfts fram i LO:s studie är liksom Zlatan på toppen av sin karriär även inkomstmässigt.

I september 2013 var medianlönen för vd i ett företag med mer än 10 anställda 81 000 kronor i månaden enligt Svenskt Näringsliv. Den lönen motsvarar knappt 3 gånger lönen till en genomsnittlig industriarbetare.

Den som vill använda sig av extremer kan hitta enorma inkomstskillnader inom de flesta branscher. Förutom jämförelsen mellan Zlatan och allsvenska spelare är inkomstskillnaderna mycket stora inom exempelvis nöjesbranschen. Skådespelaren Stellan Skarsgård tjänar 29 gånger mer än vad en genomsnittlig svensk skådespelare gör enligt SCB.

Författaren Camilla Läckberg tjänar 133 gånger mer än de genomsnittliga författarna i Författarförbundet. Artisten Avicii tjänar 771 gånger mer än vad Musikerförbundet har som riktlinje för en orkestermusiker. Och Youtubestjärnan Pewdiepie tjänar oändligt mycket mer än en vanlig youtuber som inte får något alls för de videos hon eller han laddar upp. Det går alltid att hitta extremer.

Det finns även andra exempel på skillnader i samhället. En Drömvinstvinnare på Lotto tjänar mer än 5 miljoner gånger mer än vad en Trisslott enligt Svenska Spel ger tillbaka i snitt.

LO redovisar i sin rapportserie Makteliten även lönerna till ett antal av rörelsens egna chefer. De fackliga ledarnas guldkantade tilläggsavtal, i form av lägenheter och avgångsvederlag, som de senaste veckorna tagits upp av media redovisas dock inte i LO:s studie. Varför?

Andreas Lauritzen

Delägare Novare Pay Consulting,

grundare av Novare Pension Consulting,

ledamot av Ersättningsakademien

Häng med i debatten – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.