Debatt

Fel att inget görs för transpersoner

Ansvariga ministrarna: Vi behöver bättre lagar – men de tar tid

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

De ansvariga ministrarna Annika Strandhäll (S) och Alice Bah Kuhnke (MP) jobbar visst för att stärka hbtq- och transpersoners rättigheter i samhället, skriver de.

De ansvariga ministrarna Annika Strandhäll (S) och Alice Bah Kuhnke (MP) jobbar visst för att stärka hbtq- och transpersoners rättigheter i samhället, skriver de.

Foto: Erik Simander

DEBATT

Företrädare för hbtq-organisationer skriver på Aftonbladet Debatt om behovet av en moderniserad könstillhörighetslag. De är besvikna på att arbetet med detta tar tid, och vi förstår dem. En moderniserad könstillhörighetslag är ett viktigt steg i arbetet för lika rättigheter och möjligheter för hbtq-personer. Individen ska själv kunna välja att ändra sitt juridiska kön till det hen anser är det rätta.

I mars i år berättade regeringen om ambitionen att lägga fram två lagförslag om könstillhörighet för att skilja den juridiska processen att byta personnummer från den medicinska processen. Tyvärr har arbetet gått långsammare än vad vi trodde. Det kan vi bara beklaga. Det handlar inte om bristen på vilja utan om att det är en juridiskt komplex fråga som behöver behandlas i många delar av Regeringskansliet. Det kan låta som en byråkratisk undanflykt – det är det inte.

Vi håller inte med om att ingenting har gjorts. Vi har gjort och gör mycket för att stärka hbtq-personers, inte minst transpersoners, hälsa och rättigheter. Men i frågan om att modernisera könstillhörighetslagen och skilja den juridiska processen från den medicinska har vi ännu inte kunnat leverera. Arbetet pågår även om det tar längre tid än någon önskar. Vi vill att lagstiftningen ska moderniseras.


Annika Strandhäll, Socialminister (S)
Alice Bah Kuhnke, Demokratiminister (MP)


Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Mitt ID

LÄS VIDARE

DEBATT. Er tystnad är ett svek mot transpersoner

ÄMNEN I ARTIKELN

Mitt ID

Hbtq

Alice Bah Kuhnke

Annika Strandhäll

Könskorrigering