Debatt

"Staten ska inte göra barn faderslösa"

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Barn har rätt till båda sina föräldrar - därför ska det inte vara tillåtet för singelkvinnor att skaffa barn genom insemination.

Det menar Alice Teodorescu som tycker att barnlängtande kvinnor kan adoptera istället.

– Staten ska inte göra barn biologiskt faderslösa. De får aldrig handla om vuxnas rättigheter utan om barnens, sa hon i kvällens "20 minuter"

I dag skriver Alice Teodorescu, jurist och borgerlig ledarskribent en text i Dagens samhälle där hon sågar förslaget som gör det möjligt för ensamstående kvinnor i Sverige att skaffa barn själva genom att bli inseminerade.

Hennes resonemang fick både medhåll med också skarp kritik på sociala medier.

I kvällens "20 minuter" debatterade hon mot RFSU:s ordförande Kristina Ljungros.

– En kvinnas önskan att få ett biologiskt barn kan inte väga tyngre än ett barns rätt till sina föräldrar. Barnen väljer inte. Det finns många skilsmässobarn och många mår väldigt dåligt, sa Alice Teodorescu.

Men Kristina Ljungros köpte inte resonemanget att bara för att en del barn mår dåligt efter en skilsmässa så skulle barn med en ensam förälder automatiskt fara illa.

"De här barnen är efterlängtade"

– Det är en stor skillnad. Då har man gått igenom en svår separation, det här är annorlunda eftersom det har varit premissen från början. Det finns inga studier som tyder på att ensamstående är sämre föräldrar. Och de här barnen är ju verkligen efterlängtade. Det måste ju vara det centrala, sa Kristina Ljungros.

Hon menade också att det är en fråga om jämlik vård.

– Man ska ha rätt till samma vård, oavsett om man lever i en relation eller inte, sa hon.

Alice Teodorescu pekade på det inkonsekventa i att många samtidigt som de vill tillåta ensamstående att skaffa barn, kräver en lagstiftning om delad föräldraförsäkring.

– I övriga jämställdhetsdebatten vill vi att pappor ska ta ut mer föräldraledighet. Och nu ska man få skaffa barn utan en pappa. Vi måste bestämma oss: är pappan viktig eller inte?, sa hon.

Men den här jämförelsen tyckte Kristina Ljungros haltade.

– En donator är inte samma sak som en pappa. Vi borde istället öppna föräldraförsäkringen för fler vuxna, sa hon.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt